Katastrofval för Dansk Folkeparti – S tar över i Danmark

Mette Fredrikssen, Lars Løkke Rasmussen och Kristian Thulesen Dahl. Bild: Rune Johansen - www.runejohansen.dk/www.kmu.gov.ua/Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark
  • Torsdag 6 jun 2019 2019-06-06
E-post 149

Det danska valet blev en katastrof för Dansk Folkeparti som tappade över hälften av sina väljare. Den borgerliga koalition som regerat med stöd av DF förlorar därför makten till Arbetarpartiet, som lovat en fortsatt stram migrationspolitik. 

Dansk Folkeparti får ett katastrofalt resultat i valet till det danska folketinget. Partiet förlorar mer än hälften av sina väljare, och får 8,7 procent av rösterna, jämfört med 21,1 i förra valet.

Det gick inte mycket bättre för Ramsus Paludans nya parti Stram Kurs, som gick till val på att förbjuda islam och deportera muslimer och andra icke-danska grupper. Med 1,8 procent av rösterna hamnade partiet under den danska riksdagsspärren på 2 procent.

Läs även: Ranstorp varnar för islamkritikern Paludan: ”Hetsar mot invandrare och muslimer”

Det nya högerpartiet Den Nya Högern, bildat av före detta medlemmar från Konservativt Folkeparti, lyckades däremot ta sig in i folketinget med 2,4 procent av rösterna.

Den Nya Högern anser att Dansk Folkeparti har en för generös migrationspolitik. Partiet vill lämna FN:s flyktingkonvention och utvisa alla migranter som lever på bidrag.

Ekonomiskt är Den Nya Högern ett rent högerparti som vill ha stora skattesänkningar. Partiet vill också att Danmark lämnar EU.

Läs även: Dansk politiker kampanjar på Pornhub: rösta på mig när du runkat klart

Valets segrare blev socialliberala Radikale Venstre, som i Sverige motsvaras av Liberalerna. Partiet, som har motsatt sig socialdemokratiska Arbetarpartiets nya stramare hållning i migrationsfrågan ökade från 4,6 till 8,6 procent.

På vänstersidan går även Socialistiska Folkpartiet fram, från 4,2 till 7,7 procent, medan Arbetarpartiet ligger kvar på förra valets nivåer med 25,9 procent.

Regerande högerpartiet Venstre ökade från 19,5 till 23,4, liksom regeringspartnern Konservativa Folkpartiet som ökade från 3,4 procent till 6,6.

Men Lars Løkke Rasmussens regeringskoalition förlorar ändå makten på grund av stödpartiet Dansk Folkepartis kollaps.

Även regeringspartiet Liberal Allians gjorde ett dåligt val, och sjönk från 7,5 procent ned till 2,3, bara strax över den danska riksdagsspärren.

Läs även: Dansk socialdemokrat: ”Feminism är en antidemokratisk rörelse”

Lars Løkke Rasmussen erkände sig besegrad på Venstres valvaka strax innan midnatt på måndagskvällen.

Han uppmanade Arbetarpartiets ledare Mette Fredriksen att bilda ny regering och sade att han kommer ”vänta vid telefon” för förhandlingar, skriver Aftonbladet.

Förhandlingarna kan bli svåra. Radikala Venstre, som vill ha en uppluckrad migrationspolitik, har redan sagt att man inte kommer stödja en socialdemokratisk regering utan att få eftergifter.

Det danska valresultatet

Rödgrön Allians: 6,9 (7,8)

Socialistiska Folkpartiet: 7,7 (4,2)

Arbetarpartiet: 25,9 (26,3)

Alternativet: 3 (4,8)

Radikale Venstre: 8,6 (4,6)

Kristdemokraterna: 1,7 (0,8)

Venstre: 23,4 (19,5)

Klaus Riskær Pedersen: 0,8 (0)

Konservativa Folkpartiet: 6,6 (3,4)

Liberal Allians: 2,3 (7,5)

Dansk Folkeparti: 8,7 (21,1)

Nya Högern: 2,4 (0)

Stram Kurs: 1,8 (0)

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag