KD gör tydlig högersväng – Vänstern missnöjd

Ebba Busch Thor kan ta med sig KD högerut. Foto: Pressbild
  • Lördag 25 apr 2015 2015-04-25
E-post

SVERIGE Idag håller Kristdemokraterna ett extrainsatt riksting i Stockholm med anledning av Göran Hägglunds avgång som partiledare. Tidigt under valprocessen seglade Uppsalapolitikern Ebba Busch Thor upp som en klar favorit. Nu har kristdemokraternas vänsterfalang dock fått kalla fötter och ett antal partimedlemmar hotar med att hoppa av om fel partiledare väljs.

Kristdemokraterna, som ännu en gång faller ur riksdagen i Yougovs senaste mätning, står inför stora förändringar. Idag förväntas konservativa Ebba Busch Thor ta över ordförandeskapet i partiet efter Göran Hägglund under ett extrainsatt riksting i Stockholm.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Flera vänstervridna företrädare för Kristdemokraterna har klart och tydligt motsatt sig en riktig konservativ kristdemokrati, och i en intervju med Svenska Dagbladet hotar bland annat två KD-profiler partimedlemmarna med att de lämnar partiet om Ebba väljs till ny ordförande.

– Blir hon vald kan jag inte vara kvar, säger advokaten Peter Althin till SvD.

Laissez-faire inget för KD:s vänsterfalang

Kristdemokraternas näringspolitiske talesperson, Penilla Gunther, kandiderar själv till partiledarposten och är mycket kritisk till ett eventuellt utfall där hon själv inte vinner. För SvD förklarar hon att vissa kristdemokrater helt enkelt missuppfattat den för partiet så kära subsidiaritetsprincipen, och i stället utgår från att det handlar om att politiker inte ska lägga sig i medborgarnas liv alls.

Det viktigaste just nu är att partiet håller ihop, förklarar hon för SvD. Annars kan det bli konsekvenser.

– Tycker vi inte samma sak måste någon fundera över om man verkligen ska vara kristdemokrat, säger Penilla.

Ny konservativ våg

Ebba är dock långt ifrån ensam om att vilja förändra sitt parti.

Även KDU:s nuvarande ordförande, Sara Skyttedal, som bland annat gjort sig populär genom sitt motstånd mot radikal islamism, kandiderar till partistyrelsen.

Den konservativa falangen inom Kristdemokraterna representeras även i Bryssel av Europaparlamentarikern Lars Adaktusson, tätt uppbackad av värmländske kanslichefen Charlie Weimers, som i sin roll som KDU-ordförande var en av de unga kristdemokrater som började dra förbundet åt höger i slutet av 00-talet.

Detta var något som hans efterträdare, Aron Modig, sedan fortsatte med. Aron, som numera är riksdagsledamot, finns även med på Kristdemokraternas valberednings lista över förslag till nya styrelseledamöter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag