KD och L under spärren i TV4 Väljaropinion

Bild: Faksimil SVT/Pressbild Liberalerna
  • Onsdag 10 maj 2023 2023-05-10
E-post

Kristdemokraternas går trögt i opinionen och för första gången sedan 2018 hamnar man nu under riksdagsspärren i TV4 Väljaropinion. Även Liberalerna dras med siffror under fyra procent medan Magdalena Anderssons regeringsunderlag fullständigt krossar Ulf Kristerssons.

3,7 procent landar KD på i mätningen, som är en sammanvägning av flera nyligen gjorda opinionsundersökningar utförd av forskare på Göteborgs universitet. Enligt sammanvägningen ska omkring var tredje väljare ha övergivit partiet sedan höstens riksdagsval där man fick 5,3 procent av stödet.

Det låga stödet kommer efter en stormig tid i partiet där Ebba Busch hantering av affären Sara Skyttedal och Johan Ingerö har ifrågasatts.

Läs även: Hård kritik mot Busch efter sågningen av Ingerö: ”Sämsta ledarskapet jag någonsin sett”

Enligt Expressen har det nu satts igång en diskussion om ledarskapet i KD, efter att socialminister Jakob Forssmed fört partiets talan i söndagens partiledardebatt i SVT.

– Att han levererar så bra väcker ju tanken om honom som en potentiell efterträdare bland många, men det väcker också tanken om vilken framtoning vi ska ha, säger en företrädare som beskrivs som ”mycket central” till tidningen.

För Liberalerna blir mätningen också en dyster läsning då man fortfarande står och stampar på 3,4 procent.

Desto roligare är det för Centerpartiet som efter månaders kräftgång sedan partiledaren Muharrem Demiroks tillträde går framåt – om än mycket marginellt – till 4,6 procent i mätningen.

Läs även: Totalflopp för C i TV4 Väljaropinion – tappat var tredje väljare

Även Miljöpartiet klarar sig med knapp marginal ovanför riksdagsspärren med 4,0 procent av stödet.

Hade dessa siffror utgjort ett valresultat hade Magdalena Anderssons regeringsunderlag fullständigt krossat Ulf Kristerssons och fått 203 riksdagsmandat mot de blågulas 146. Detta eftersom både L och KD hade åkt ur.

TV4 Väljaropinion

Mätningen är en sammanvägning av olika opinionsmätningar som gjorts av Göteborgs universitet för TV4:s räkning. Förändring sedan mätningen i mars skrivs inom parentes.

Socialdemokraterna 36,6 (+ 0,1)

Moderaterna 20,1 (+ 0,3)

Sverigedemokraterna 18,2 (- 0,4)

Vänsterpartiet 7,7 (- 0,2)

Centerpartiet 4,6 (+ 0,4)

Kristdemokraterna 3,7 (- 0,5)

Miljöpartiet 4,0 (+ 0,1)

Liberalerna 3,4 (0,0)

Läs även: Kollaps för KD i Sentio

Läs även: Sämsta SD-stödet på över fem år i SVT/Novus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag