Hård kritik mot Busch efter sågningen av Ingerö: ”Sämsta ledarskapet jag någonsin sett”

Bild: Nyheter Idag/Pressbild
  • Onsdag 22 mar 2023 2023-03-22
E-post

I en frågestund med riksdagens journalister på tisdagen sågade KD:s partiledare Ebba Busch den tidigare partisekreteraren Johan Ingerö, som ska ha misslyckats med både kommunikation och organisation och därför tvingas lämna sin post. Men Busch hantering av Ingerö får kritik – från både höger och vänster.

Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö avgick plötsligt på tisdagen i förra veckan. Skälet var att Ingerö polisanmälts för ofredande av partikollegan Sara Skyttedal. Anmälan gällde en händelse på en efterfest 2014, och har lagts ned av polisen då det påstådda brottet är preskriberat.

När partiledare Ebba Busch mötte journalister i riksdagen på tisdagen för att svara på frågor om affären kring Ingerö och Skyttedal sågade hon Ingerös insats som partisekreterare, och uppgav att han hade tvingats sluta även utan Skyttedals polisanmälan.

– Min tanke med Ingerö var att vi skulle ha en extern röst som alltid skulle tala för partiet. Tanken var att han skulle lägga väldigt mycket tid på att resa runt i partiet. Det har inte funkat. Det är tungt att dra en sådan slutsats, sade Busch enligt Expressen.

– Dels så har det inte blivit den effekt som vi tänkte kring kommunikationen externt. Det har inte hållit den frekvens som vi tänkte och det har inte inspirerat andra som vi tänkte att det skulle kunna göra.

På frågan om Johan Ingerö var en felrekrytering svarar Ebba Busch ”Ja”, och sade att hon kommit fram till att Johan Ingerö inte klarade sitt uppdrag ”efter kraftiga dubier i december och i januari”.

– Reaktionen var ”tack för att du har lyssnat till våra rapporter om de brister som funnits”, sade Busch om reaktionerna på avskedandet av Ingerö internt.

Busch sade också att det var hon som i enighet med partiets rutiner uppmanat Sara Skyttedal att polisanmäla Ingerö.

– Jag menar att det är en skyldighet att informera om, när man får något återgett i förtroende av den här karaktären som utgör grund för brottslig handling. Det är i enlighet med våra rutiner, men jag menar också att det är moraliskt rätt och riktigt.

Läs även: Skyttedal har lovat Busch att inte röka på

Men Ebba Busch hantering av ärendet fick hård kritik, även från höger. ”Tror många tappat förtroendet för dig” skriver Bulletins krönikör Mats Skogkär när han delar Dagens Nyheters artikel om Ebba Busch frågestund med riksdagens journalister.

I en följande tweet förtydligar Skogkär att han vänder sig mot ”hennes krystade förklaringar till att hon slänger Ingerö under bussen”.

Krister Thelin, tidigare bland annat domare vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag, konstaterar att Busch uppmanade till polisanmälan. ”Trots hennes egen straffrättsliga empiri, föresvävade tydligen henne inte preskriptionsfrågan. Spelar nu ingen roll, eftersom Ingerö är såväl demissionerad som defamerad” skriver Thelin.

MED-politikern Micael Östlind totalsågar Busch för hanteringen av Ingerö.

Björn Håkansson, ”liberalkonservativ sedan Gösta Bohmans tid”, sågar hanteringen av hela affären som ”tafflig rakt igenom”.

Kritiken mot KD och Ebba Busch kommer naturligtvis också från vänster, som Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg.

”Ingerö fick sparken trots att förundersökning inte inleddes. Skyttedal beläggs med munkavle för att hon rökt på i länder där det inte är olagligt. Och allt det av en partiledare som faktiskt är enda som är dömd för brott i Sverige. Kan nån förklara den KD-logiken för mig?” skriver journalisten Kenan Habul.

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron skriver i en krönika att ”det yrkesmässiga karaktärsmordet” av Johan Ingerö ”sticker ändå ut i sin råhet” jämfört med hur personalärenden brukar hanteras av politiska partier.

”Nu har han inte bara fått sparken och schavotterat i offentligheten som utpekad sexualförbrytare, han har också fått se sin närmaste chef informera hela Sverige om hur historiskt klappusel han dessutom var på sitt jobb” skriver Barth-Kron i krönikan.

I Expressens podcast ”Politikrummet” uppger tidningens politikreporter Tomas Nordenskiöld att ”en av partiets högsta företrädare” varit kritisk till Ebba Busch hantering av krisen i ett samtal ”off the record”, och att flera andra inte tror på Busch motiv till att sparka Ingerö från posten.

– Det är flera på hög nivå i partiet som säger till mig att det är uppenbart att Ebba Busch inte talar sanning när hon säger att Johan Ingerö var så undermålig att hon bestämt sig för att han skulle bytas ut oavsett allt det andra, säger Nordenskiöld.

– Det fanns en kritik mot hur Ingerö skött sitt uppdrag, det gör det, flera bekräftar det, flera menar att det är fullt möjligt att han blivit en parentes och kanske bytts ut redan i år, vem vet. Men man har ändå väldigt svårt att tro på hennes linje, man köper inte den.

Läs även: Skyttedal (KD) polisanmäler Ingerö

Läs även: Polisen lägger ned anmälan mot Ingerö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag