KD vill bygga fängelser utomlands – för utländska fångar

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 7 sep 2020 2020-09-07
E-post

SVERIGE Kristdemokraterna vill att utlänningar som döms för brott i Sverige ska kunna avtjäna sina straff i utländska fängelser. Man vill ta pengar från biståndsbudgeten för att bygga och rusta upp fängelser utomlands, rapporterar Sveriges Radio.

SR skriver att KD vill ta 1,8 miljarder kronor från biståndsbudgeten under en fyraårsperiod för att bygga och renovera fängelser i andra länder. Man vill även ge Kriminalvården 400 miljoner kronor i extra anslag nästa år för att komma överens med andra länder om att placera fångar i deras fängelser.

Syftet är att avlasta svenska fängelser.

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger partiledaren Ebba Busch till radion.

Hon säger att det skulle kunna handla om 400 till 500 fångar till en början – i första hand sådana som dömts till utvisning. Busch nämner Afghanistan och Somalia som länder dit fångarna skulle kunna skickas.

– Det kommer självklart inte kunna vara fullgod svensk standard. Men det här skulle kunna göra att vi kan, med hjälp utav de här medlen, säkerställa en god fångvård, och då använda pengarna till att göra det möjligt att bygga vettiga fängelser, säger KD-ledaren.

Radioreportern frågar om det är säkert att fångarna kommer att få en ”schysst behandling” i dessa utländska fängelser.

– Som med allt biståndsmedel kommer vi att behöva följa upp hur pengarna används. Men om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott, svarar Ebba Busch.

Läs även: Hälften skulle rösta konservativt enligt ny mätning från Aftonbladet/Demoskop

Läs även: Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag