KD: Ygeman skyldig till ”otroligt etikettsbrott” i diplomatin som skadar Sverigebilden

Foto: Pressbild samt Politikerveckan Almedalen / Wikimedia Commons
  • Tisdag 13 aug 2019 2019-08-13
E-post 4706

Dålig impulskontroll hos Anders Ygeman och en inkompetent, ledarlös regering äventyrar Sverigebilden. Den hårda kritiken kommer från Kristdemokraternas policyansvariga Johan Ingerö efter att den svenska regeringen återigen hamnat i bråk med Norge. Denna gången efter att Norge bad om hjälp med att hantera svenska nazister på norsk mark.

Tidigare under dagen har Nyheter Idag rapporterat om bråket mellan Sverige och Norge efter att vårt grannland bett om ett samarbete för att hantera svenska nazister på norsk mark. Men istället för att ta frågeställningen på allvar valde energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman att dra igång en politisk pajkastning.

”Regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listhaug till minister två gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, twittrade Ygeman.

Norges äldre- och folkhälsominister Sylvi Listhaug har svarat på Ygemans påhopp, något Nyheter Idag också rapporterat. Nu reagerar även den svenska politiska oppositionen kraftigt mot Ygemans märkliga svar till grannlandet. Den moderata riksdagsmannen Hanif Bali konstaterar lakoniskt på Twitter att det inte är ”första gången Sverige sviker norrmännen i kampen mot nazism”.

Och Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö poängterar att Ygeman ska hålla sig borta från utrikespolitiken.

”En helt annan nivå av oförskämdhet”

När Nyheter Idag når Ingerö över telefon förklarar han att det finns inget konstigt alls med att Norge ber om svensk hjälp att hantera svenska nazister som tar sig över gränsen. Och det är i ljuset av detta som Ygemans beteende är anmärkningsvärt.

– Det är inget konstigt. Att grannländer samarbetar mot organisationer som är antidemokratiska och använder våld är självklart. I det läget säger Anders Ygeman ”ja men ni då”, vilket är helt obegripligt. Det finns ingen provokation från norsk sida, det finns en önskan om samarbete. Det finns ingen där som partipolitiserar det här, utan det är helt vanligt bilateralt samarbete mellan grannländer.

I en intervju med DN tar Ygeman även upp Breivik när han svarar på Norges förfrågan. Det är något Ingerö menar förvärrar situationen än mer.

– Från norsk sida är svaret att såhär argumenterar ens inte vänstern i Norge. Vad de menar med det är naturligtvis att i Norge är det här ett öppet sår, det är inget man gör efterslängar eller valsar runt med. Vissa saker är på en helt annat nivå av oförskämdhet.

Enligt Johan Ingerö råder det ingen tvekan om att Ygemans beteende skapar stora problem för Utrikesdepartementet som nu tvingas hantera saken. Det Ygeman ägnar sig åt är ett ”otroligt etikettsbrott” i diplomatin till vårt grannland, poängterar han.

Flera S-märkta ministrar skapar internationella skandaler som skadar Sverige

Det finns regler och protokoll i hur regeringar beter sig länder emellan. Kortsiktigt innebär den senaste affären en skada som måste hanteras mellan diplomater. I ett större perspektiv menar Ingerö att saken också skadar Sverige internationellt och att det inte är första gången den svenska regeringen trampar i klaveret.

– Annika Strandhäll hade en dust med ett annat EU-land före sommaren. Morgan Johansson var det nu nyligen. Och nu Anders Ygeman som bråkar med vårt närmsta grannland. Vi framstår inte som kompetenta och stabila när vi har den här typen av företrädare.

Ingerö nämner även tidigare hur den förra bostadsministern Mehmet Kaplan gjorde uttalanden i turkiska medier där han uttryckte en önskan om att Jerusalem ska befrias. Underförstått menas att Jerusalem ska befrias från Israel, säger Ingerö. Även den affären påminner om Ygemans twittrande där en minister ger sig in på en annan ministers område.

– Det finns en regel om att ministrar inte dundrar in på varandras områden hur som helst. Det är förstås extra viktigt när det gäller utrikespolitik. Saker som gäller våra relationer till annan makt måste gå genom UD.

Varför nuvarande regering flera gånger på kort tid kommer i bråk med våra grannländer kan bero på flera saker. Men enligt Ingerö finns det några omständigheter som enligt honom är uppenbara.

– Det är en total röra, det är ett ledarlöst tillstånd och det är sanslöst inkompetent även mellan de socialdemokratiska och miljöpartistiska ministrarna, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag