Kedjad på pizzerian

Kedjan på pizzerian. Bilder ur förundersökningen.
  • Tisdag 30 mar 2021 2021-03-30
E-post 92

FALUN En ung man hittas kedjad på en pizzeria och anklagar sin familj för hedersförtryck, men utredningen är full av svårförklarliga inslag. I tingsrätten vändes fallet på ända, och nu har hovrätten fällt sin dom.

Det var den 14 februari 2019 och på en pizzeria i Falun satt en ung man och åt när han får syn på ett ansikte som kikar ut genom en dörröppning med orolig blick. Så kastas en hopknycklad papperslapp över salladsbaren och landar intill honom. Han öppnar den och läser: ”Ring polisen så snabbt ni lämnat pizzerian, säg att en man är fastkedjad på kontoret på pizzerian”

Polis kommer snart till platsen och hittar då en 20-årig man på kontoret just i färd med att låsa upp ett hänglås som fäster en kedja runt hans fotled. Varifrån nycklarna kom hinner dock poliserna på plats inte uppfatta. Vid polisingripandet har 20-åringen ytliga skador både på kroppen och i ansiktet.

Olika versioner från de inblandade

20-åringen är upprörd och ledsen och berättar att hans far – som äger pizzerian – har haft honom kedjad i flera dagar på grund av hans drogmissbruk och för att han har en flickvän som hans familj inte tycker om. Enligt 20-åringen anser hans far att hon är en hora eftersom de har haft sex utan att vara gifta och har förbjudit paret att träffas.

– Jag satt fastkedjad i fyra dygn, pappa hade kedjan i handen hela tiden vart han än gick, dvs i bilen, på pizzerian och i bostaden, jag till och med sov bredvid pappa, uppgav 20-åringen i förhör.

Fadern ger en annan bild av vad som hänt. Enligt honom var det sonen själv som föreslog att han skulle vara kedjad för att visa att han var seriös med att lägga av med drogerna. Fadern berättar att sonen hela tiden hade nycklarna till låset och kunde ta sig loss när som helst.

– Han har narkotikaproblem, han knarkar. Jag sa till honom att åka på behandling. Han vill inte, jag vet inte varför. Snälla, du är min son mitt hjärta jag vill inte att du knarkar. Jag vill att du får behandling. Han sa nej sätt fast mig, jag ska visa att jag kan klara mig utan behandling, jag vet inte varför han inte vill ha behandling, han sa jag ska visa dig, berättade fadern i förhör.

Polis anhöll fadern och två andra släktingar som också arbetade på pizzzerian.

Hederskultur eller pundarliv?

Det fanns många frågetecken kring 20-åringens historia och det hedersrelaterade förtryck han uppgav att han var utsatt för. Han förklaringar till blåmärkena på hans kropp bär inte alltid sannolikhetens prägel. Bland annat hävdar han att han blivit slagen med en kedja och ett långt metallrör, vilket torde ha åsamkat mer skada än vad blåmärkena tyder på.

Ett par veckor efter händelsen – medan hans far fortfarande satt häktad – återvände 20-åringen och hans flickvän til pizzerian och jobbade extra där ett par dagar – sida vid sida med en av de släktingar han anklagat för att vara delaktig i kränkningarna han utsatts för. Han passade i samma veva på att låna en bil av en bekant som han körde iväg och krockade med.

20-åringen var tidigare en fotbollstalang och hade fått kontrakt med ett fotbollslag i en annan stad, men han började missköta träningarna och vid ett tillfälle åkte en tränare hem till honom och upptäckte då vad han själv beskrev som ”en knarkarkvart”. Även vänner till 20-åringen berättar i förhör om hur han gått ned sig på senare tid.

Att 20-åringen skulle vara utsatt för hedersförtryck och att hans far straffade honom för att han haft sex med sin flickvän nekar fadern till.

– Han har ju haft sex med andra tjejer innan [henne], varför har jag inte sagt något om det?

Detta uttalande backas också upp av andra vittnen, inklusive en tidigare flickvän till 20-åringen. Det som framträder är knappast en bild av en konservativ och kontrollerande familj, men trots detta valde åklagaren att i åtalet göra gällande att det rörde sig om hedersförtryck.

Vändningen i tingsrätten

Fadern åtalades för människorov och grov misshandel, medan de två släktingarna åtalades för människorov respektive medhjälp till olaga frihetsberövande.

Men när det var dags för rättegång kom en överraskning. 20-åringen tog tillbaka alla anklagelser och uppgav att han var kedjad för att han ville det, vilket var för att lättare stå emot suget efter cannabis och opioider. De skador han uppvisade vid polisingripandet förklarade han med att han ramlat i en trappa ett par dagar tidigare. Han påpekade också att han då han satt kedjad på pizzerian kunde ha ropat på hjälp när som helst.

Åklagarens försök att ändå få de åtalade dömda var inte framgångsrikt, och Falu tingsrätt friade samtliga inblandade.

Döms i hovrätten

Åklagaren överklagade den friande domen, men det skulle dröja nästan två år innan det blev dags för en ny rättegång, och när målet väl kom upp i Svea hovrätt kunde inte åklagaren uppvisa någon ny bevisning förutom att någon hade letat rätt på den lapp som 20-åringen kastade på pizzerian. Istället menade åklagaren att 20-åringens uppgifter i polisförhör skulle ligga till grund för en fällande dom.

Hovrätten gör bedömningen att 20-åringens anförda skäl till varför han tog tillbaka uppgifterna han lämnat i polisförhör är ”svårförståeliga och inte särskilt trovärdiga” och nämner i synnerhet det absurda i att kedja fast sig själv samtidigt som man har tillgång till nyckeln. Samtidigt konstaterar hovrätten att det finns brister i utredningen och att den historia 20-åringen berättade i förhör är fattig på detaljer och lämnar många frågor obesvarade.

Hovrätten landar i att händelsen på pizzerian var ett olaga frihetsberövande, dels utifrån vad poliser som deltog i ingripandet uppgett, dels utifrån den lapp som 20-åringen kastade. Hovrätten skriver att ”med hänsyn till innehållet i texten är det svårt att se något annat skäl till att han skulle ha kastat lappen än att han mot sin vilja var berövad friheten och behövde hjälp.”

Fadern döms nu mot sitt nekande för olaga frihetsberövande. Straffet blir villkorlig dom med 240 timmars samhällstjänst eftersom han är tidigare ostraffad och det saknas anledning att tro att han kommer att göra sig skyldig till ytterligare brottslighet. De andra släktingarna frias.

Samtidigt är det dags för 20-åringen, nu 22 år gammal, att själv inställa sig i rätten, misstänkt för att bland annat ha misshandlat sin tidigare flickvän.

Läs även: Offer för hederskulturen – tonåringar tvingades till giftermål

Läs även: ”Jag försökte hugga han wallah” – 18-åring åtalas för mordförsök på systerns kompis

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag