Kent Ekeroth överklagar misshandelsdom

Foto: Riksdagen/polisen
Foto: Riksdagen/polisen
  • Onsdag 19 jul 2017 2017-07-19
E-post 3

POLITIK Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth har beslutat överklaga misshandelsdomen mot honom. Det skriver Sveriges Radio idag.

SD-politikern har lämnat en överklagan av domen till Stockholms tingsrätt.

Ekeroth dömdes förra månaden till dagsböter för ringa misshandel sedan han slagit en man i en krogkö på Stureplan i centrala Stockholm förra året. Mannen han dömts för att ha misshandlat är en 21-årig vänsteraktivist som enligt egen utsago deltagit i politiska manifestationer mot Sverigedemokraterna. Bland annat genom att stoppa partiets representanter från att komma in på skolor.

Kent Ekeroth döms för misshandel: Uppmanas lämna riksdagen

Ekeroth hävdar via sina advokater i sin överklagan att 21-åringen slog till honom först och att han därför agerade i nödvärn. I den står det dessutom att om 21-åringen inte var den som slog till Ekeroth så agerade han i sådana fall i ”putativt (inbillat) nödvärn”.

Försvarets linje är att Ekeroth utsattes för ett ”uttalat dödshot” och att han fick ett slag i ansiktet. Vidare menar man att han inte visste exakt var hans livvakter befann sig och att han därför kände sig tvungen att försvara sig.

Stockholms tingsrätt förlitade sig vid domen på den 21-årige mannens berättelse om vad som inträffat, hans två kompisars vittnesmål samt en krogvakt som även han pekade ut Ekeroth som den aggressive parten.

Ekeroths berättelse får istället delvis stöd från de två poliser från Säkerhetspolisen som agerade livvakter åt honom den aktuella kvällen. Ingen av dem tycks däremot ha sett konfrontationen mellan SD-politikern och 21-åringen.

Nu ska Svea hovrätt ta ställning till om man ska bevilja Ekeroth prövnings­tillstånd eller ej. Det är relativt ovanligt att domstolen prövar domar som endast gäller bötesbelopp, men i det aktuella fallet gäller det en riksdagspolitiker vilket kan göra att hovrätten trots det vill ta sig an målet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag