Khavari om att afghanamnestin döms ut: ”Perfekt tid att kräva mer!”

Foto: SVT
Foto: SVT
  • Onsdag 18 jul 2018 2018-07-18
E-post 5006

SVERIGE Fatemeh Khavari, som har klivit fram som en ledare för så kallade ensamkommande afghaner i Sverige, tycker nu att det är tid att ”kräva mer” efter att två domstolar sågat den nya gymnasielagen.

Gymnasielagen röstades fram av de rödgröna partierna tillsammans med Centerpartiet, och var tänkt att ge 9 000 afghaner en ny chans till uppehållstillstånd genom gymnasiestudier. Sedan lagen trädde i kraft den 1 juli har den dock stött på patrull – migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm har båda vägrat tillämpa en del av den.

Läs mer: Ytterligare en domstol dömer ut afghanamnestin

Båda domstolarna anser att ansökande måste klargöra sin identitet – ett krav som inte finns med i den nya lagen. Det innebär att den delen av lagen inte kommer att tillämpas.

Fatemeh Khavari, ledare för afghanorganisationen Ung i Sverige, menar att tiden nu är mogen för att ”kräva mer”. Det skriver hon på Twitter med hashtaggen #putnu, alltså permanent uppehållstillstånd nu.

Många har svarat med samma hashtag och håller därmed med om att riksdagen bör ge afghanerna permanent uppehållstillstånd.

Läs även: Fräcka utspelet från Khavari efter beskedet om att 9 000 afghaner får stanna: ”Vi har mycket kvar!”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag