Kilbo om ensamkommande mördaren: ”Vi vet inte vad han varit med om”

Foto: Faksimil SVT Nyheter
  • Torsdag 4 jul 2019 2019-07-04
E-post 2727

KIL Lilla värmländska Kil har skakats om av en 19-årig afghans mord på en 69-årig kvinna. SVT Nyheter rapporterar att oron är påtaglig bland invånarna – för ökade motsättningar mellan infödda och invandrare.
– Jag är rädd för att alla nu ska dras över en kam, säger en boende.

Den 69-åriga kvinnan var pensionerad lärare och engagerad i att hjälpa så kallade ensamkommande asylinvandrare. Under natten till torsdagen förra veckan hittades hon död i sin bostad, och i närheten kunde polisen gripa en 19-årig man.

Denne 19-åring har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet och enligt GT erkände han dådet under lördagens häktningsförhandling. Mannens advokat säger att han mår psykiskt dåligt och vill återvända till sitt hemland Afghanistan.

19-åringen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2015 och fick avslag 2017, vilket han överklagade och fick därmed rätt att stanna i landet i väntan på nästa beslut.

Enligt medieuppgifter skrevs 19-åringen ut från psykiatrin dagen innan eller samma dag som mordet begicks, och fick bo hos läraren då han inte hade någon annan bostad att återvända till.

SVT Nyheter har besökt Kil och pratat med invånarna där om hur de reagerar på det som inträffat. Det framgår att flera är oroade för att mordet ska spä på de motsättningar som redan finns mellan infödda och invandrade ungdomar.

– En del blir naturligtvis arga. En del skriver nog en hel del saker på nätet som inte är så trevligt, men framför allt funderar nog väldigt många på hur det här kunde hända, säger Torbjörn Bood, vikarierande kommunchef.

Under våren uppmärksammades ett filmklipp där invandrare misshandlar en svensk kille i Kil. En ensamkommande som heter Vahid säger till SVT att han och hans vänner är rädda för de stämningar som nu sprider sig i samhället.

– Vi är alla ledsna och läget i Kil ser inte bra ut. Vi känner oss inte trygga som förut. Folk börjar döma själva, men det är inte deras sak. De ser oss som en grupp och dömer alla på samma sätt, säger han.

Enligt SVT tycker flera nu att det är viktigt att se mordet som en enskild händelse, och en av dem heter Anette Larsson.

– Jag är rädd för att alla nu ska dras över en kam. Det här är ju en kille som mått fruktansvärt dåligt. Vi vet inte vad han varit med om innan han kom hit. Vi har ingen aning om det, säger hon.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag