Kim Jong-un kallar Trump ”sinnessjuk” efter hot om att ”helt förgöra Nordkorea”

Kim Jong-un. Foto: KCNA
Kim Jong-un. Foto: KCNA
  • Fredag 22 sep 2017 2017-09-22
E-post

NORDKOREA Kim Jong-un kallar Donald Trump ”sinnessjuk” i ett skriftligt uttalande som förmedlas av Nordkoreas statliga mediebyråer. Utspelet kommer som svar på att den amerikanske presidenten hotat med att ”helt förgöra” Nordkorea.

Det var i tisdags som USA:s president Donald Trump för första gången gästade FN och höll tal inför generalförsamlingen. I sitt tal adresserade han bland annat konflikten mellan USA och västvärlden å ena sidan och Nordkorea å den andra.

– USA är starkt och tålmodigt. Men om vi tvingas försvara oss själva och våra allierade så har vi inget annat val än att helt förgöra Nordkorea, sade han och fortsatte:

– Raketmannen befinner sig på ett självmordsuppdrag för sig själv och sin regim. USA är berett, villigt och kapabelt, men förhoppningsvis kommer det inte bli nödvändigt. Det är det FN handlar om, det är det FN finns till för, låt oss se om de klarar av det.

Bakgrunden till utspelet står att finna i de raket- och kärnvapentester som Nordkorea utfört de senaste åren och fortsätter utföra.

Men Trumps hot har fått Nordkoreas ledare Kim Jong-un att reagera kraftfullt.

”Den amerikanska presidentens sinnessjuka beteende där han i FN uttrycker den oetiska viljan att ’helt förgöra’ en suverän stat, bortom hoten om regimskifte eller omstörtande av det sociala systemet, gör att till och de med de sunt tänkande tänker på diskretion och lugn”, heter det i kommunistledarens uttalande.

Kim Jong-uns fortsätter därefter med att kalla Trumps utspel i FN för en förolämpning av honom och hans land och ”den mest våldsamma krigsförklaringen i historien”. ”Jag kommer tydligt och bestämt tämja den sinnessjuka senila gubben med eld”, avslutar han sin text.

Donald Trump har gjort sig känd för att under sitt presidentskap anamma den retorik som ofta används av den nordkoreanska regimen mot USA och dess allierade. Den mer aggressiva och militaristiska retoriken kan ses som ett försök att göra klart för Nordkorea att USA menar allvar, något som en mer återhållsam ton inte tycks ha lyckats med tidigare.

SE ÄVEN: Donald Trump hotar Nordkorea med ”eld och raseri som världen aldrig tidigare skådat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag