Kinesiska ambassaden anklagar svensk polis för ”brutala övergrepp” mot turister – kräver ursäkt och straff

En av de kinesiska turisterna efter att ha avvisats från plats av svensk polis. Bild: Faksimil Youtube
  • Tisdag 18 sep 2018 2018-09-18
E-post 309

STOCKHOLM Ett bråk om en rumsreservation på ett hostel i Stockholm har lett till en diplomatisk dispyt mellan Sverige och Kina. Nu anklagar den kinesiska ambassaden svensk polis för övergrepp, och kräver att svenska myndigheter utreder fallet.

Enligt Aftonbladet tillkallades polisen till ett hostel i Stockholm efter att tre kinesiska turister som saknade reservation vägrade att lämna platsen. Polisens händelserapport beskriver hur turisterna satt sig i en soffa i lobbyn och vägrade prata. De hävdade även att de var sjuka, utan att övertyga personalen som upplevde att turisterna bara satt där för att vänta ut natten.

Turisterna själva sade till kinesiska Global Times att de erbjöd sig att betala extra för att få uppehålla sig i lobbyn, men att personalen vägrade. De uppgav också att en av dem hade hälsoproblem och därför ville stanna kvar i lobbyn tills deras rum blev ledigt nästa dag.

I det läget kallades polisen till platsen, och enligt uppgifterna i kinesisk media kördes de sedan till Skogskyrkogården, en plats turisterna beskrev som en ”hemsk miljö” med ljud av vilda djur i fjärran. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Kina, där Global Times beskriver det hela som ”chockerande”.

Läs även: Ritningar på tusentals svenska militärbyggnader har lämnats ut till Kina – Allt pekar på skyddsobjekt

Nu kräver den kinesiska ambassaden i Sverige att svenska myndigheter agerar. I ett uttalande som publicerats på ambassadens hemsida skriver ambassadens talesperson att  turisterna utsatts för ”brutala övergrepp” av svensk polis.

Enligt uttalandet har det kinesiska utrikesministeriet redan kontaktat svenska representanter i både Stockholm och Beijing och bland annat ställt krav på att svenska myndigheter genomför en ”noggrann och omedelbar undersökning” och besvarar de kinesiska medborgarnas ”begäran om straff, ursäkt och kompensation i tid”.

Den kinesiska ambassaden skriver vidare att de ”inte kan förstå varför den svenska sidan inte har svarat” men att man ändå hoppas att Sverige kommer att hantera fallet på ett lagenligt sätt, och vidta åtgärder för att skydda kinesiska medborgare i landet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag