Klagar på klassamhället – fick paradvåning som fackpamp

Tobias Baudin (S). Foto: Free Dawit / CC BY 2.0 (Flickr)
  • Tisdag 9 nov 2021 2021-11-09
E-post

SVERIGE Under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg valdes fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare. Samtidigt uppmärksammas det på Twitter att fackpampen tidigare varit inblandad i en boendeskandal där Kommunal ordnade en paradvåning åt honom i centrala Stockholm.

Det var under lördagen som det blev officiellt att Tobias Baudin tar över rollen som Socialdemokraternas partisekreterare efter Lena Rådström Baastad.

Vid sin installation höll den 46-årige norrbottningen ett brandtal om klassamhället.

– Jag avskyr det klassamhälle jag växte upp i. Och jag avskyr att kvinnor föds till sämre möjligheter enbart på grund av sitt kön. Så, på kuppen blev jag feminist, sade han bland annat till publikens jubel.

Han passade även på att ge en känga åt Ulf Kristersson.

– Det är uppenbart att Ulf Kristersson vill bli statsminister till vilket pris som helst, sade Baudin, och hänvisade till att moderatledaren är redo att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Fick paradvåning

Efter installationstalet kritiseras Baudin av oppositionella på Twitter. Bland annat anmärker sverigedemokraten Pontus Andersson att när Baudin fyllde två så hade Socialdemokraterna styrt Sverige i 44 år på raken.

 

Utöver det noterar flera på Twitter den nye partisekreterarens tidigare inblandning i Kommunals boendeskandal, som uppmärksammades 2016 efter en granskning av Aftonbladet.

I granskningen framkom det bland annat att fackförbundet ägde flertalet fastigheter i Stockholms innerstad och delade ut paradvåningar till bland annat S-toppar och fackliga chefer. Enligt Aftonbladet ska hyrorna på dessa lägenheter ha varit låga och flera av dem renoverade i toppklass.

En av de som tilldelades en lyxlägenhet var just Tobias Baudin, som år 2011 när han var förste vice ordförande för Kommunal fick en 116 kvadratmeter stor fyrarumslägenhet på Sveavägen i Stockholm. Lägenheten låg i samma hus som fackförbundets lyxkrog Metropol Palais.

När bostadssituationen uppdagades var Baudin vice ordförande för LO. Hans dåvarande pressekreterare Sigrid Böe gav följande kommentar till SVT:

– Kommunal använder sina lägenheter för att rekrytera folk utifrån landet och varken Kommunal eller LO vill att någon ska bli bostadslös för att han eller hon byter arbete.

2016 valdes Baudin till ordförande för Kommunal. En roll som han hade tills han blev invald som partisekreterare.

Läs även: Facken sluter upp bakom Löfven: ”Denna politik behöver fortsätta”

Läs även: Dadgostar: Inte självklart att släppa fram en (s)tatsminister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag