Klarna stryper avtal med jaktföretag: ”Bedriver försäljning som strider mot våra etiska riktlinjer”

Foto: Audun Johannes Morch/flikr
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 181

Klarna bank säger upp det betallösningsavtal de har med företaget Fritid och Vildmark i Piteå. Man motiverar beslutet med att företaget i Piteå inte lever upp till de etiska riktlinjer som Klarna ställer på sina kunder. Fritid och Vildmark säljer jaktvapen, skriver Svensk Jakt.

Enligt David Parry, commercial associate vid Klarna bank, reagerade man på att företaget Fritid och Vildmark börjat bedriva vapenförsäljning på sin webbutik efter upprättat betallösningsavtal.

– Därför har vi sagt upp avtalet med dem och därefter skickat en blankett med frågor som de måste fylla i för att vi ska kunna omförhandla avtalet, säger David Parry till Svensk Jakt.

I Klarnas frågeformulär till Fritid och Vildmark ställs frågor bland annat om hur företaget kontrollerar köparnas giltiga vapenlicenser på webbutiken samt om längden på knivarna som säljs över nätet överskrider 11 centimeter.

Klarna kommer i fortsättningen inte att erbjuda Fritid och Vildmark och andra företag som säljer vapen via webbutiker sin betallösning Klarna Checkout. Klarnas David Perry förklarar dock att detta inte helt utesluter samarbete med företag som säljer vapen på nätet – men att man kommer att begränsa betallösningarna till delbetalning och faktura.

På Fritid och Vildmark är man helt oförstående till varför Klarna agerar som de gör:

– Det är helt sjukt. Det finns nog få företag som är hårdare kontrollerade av polisen än jaktvapenhandeln och det finns ingenting oetiskt i att sälja legala jaktvapen till legala jägare, säger Christopher Wackfelt, säljare och webbansvarig för butiken.

Klarnas David Perry förklarar i ett mejl till Fritid och Vildmark att det är på grund av att Klarnas kortbetalningspartners inte tillåter webbförsäljning av vapen som man beslutat om detta etiska ställningstagande.

Även om Klarna är öppna för att skriva ett nytt avtal är man nu på Fritid och Vildmark inte längre intresserade av vidare samarbete.

– Nej. Deras checkout-lösning är viktig för vår omsättning och dessutom integrerad i vår kassalösning. Det finns andra betallösningar och de företagen välkomnar oss dessutom som kund och vi kommer naturligtvis fortsätta med dem, säger Christopher Wackfelt.

Läs även: Förbannad kommunistisk slaktare intog talarstolen på Nordeas bolagsstämma

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag