Klimataktivist slipper straff – domstol hänvisar till ”akut nödläge”

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 24 nov 2023 2023-11-24
E-post 0

En klimataktivist som döms för ohörsamhet mot ordningsmakt av Stockholms tingsrätt slipper straff. Detta då två nämndemän i en oenig tingsrätt går på den dömdes linje om att aktionen utfördes på grund av ”akut nödläge” för klimatet, vilket P4 Sjuhärad var först med att rapportera.

Det var i augusti i fjol som Noa Tucker tillsammans med ett fyrtiotal andra aktivister från Extinction Rebellion (XR) blockerade trafiken på Kungsgatan i centrala Stockholm.

När polisen beordrade aktivisterna att lämna platsen valde Noa Tucker att sitta kvar. ”Ohörsamhet mot ordningsmakt” menade åklagaren, och Stockholms tingsrätt höll med om det.

Men trots att han döms för brottet beslutar alltså domstolen att Tucker slipper straff. Det handlar om en nämndeman från Vänsterpartiet och en från Socialdemokraterna som gick på försvarets linje om att aktionen motiverades av ett ”akut nödläge” för klimatet, rapporterar Bulletin.

– Jag som juristdomare och den tredje nämndemannen ville fälla och ansåg inte att det fanns förutsättningar för påföljdseftergift, säger chefsrådmannen Axel Peterson till P4.

I och med att rätten var oenig kommer domen sannolikt tas upp i hovrätten.

– På ett sätt är det bra att saken prövas igen, även om min advokat ser en stor risk att tingsrättens dom inte håller i högre instans, säger Noa Tucker till ETC.

ETC: Tror du att det är ett skifte på gång i domstolarna?

– Jag tror det, det är oundvikligt. Ett skifte kan redan ses i Europa. Exempelvis krossade aktivister från XR rutor för hundratusentals pund på banken Barclays huvudkontor i centrala London för ett par år sedan, och de slapp straff, säger Noa Tucker.

Läs även: Kristersson rasar mot klimataktivister

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag