Kristersson rasar mot klimataktivister: ”Försöker sabotera de demokratiska processerna”

Bild: Julia Hawkins/CC BY 2.0
  • Lördag 7 okt 2023 2023-10-07
E-post

Statsminister Ulf Kristersson rasar mot klimataktivister efter att gruppen Extinction Rebellion fått miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att ställa in ett evenemang. ”De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken” skriver Kristersson i ett inlägg på sociala medier.

På onsdag eftermiddag tvingades miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) ställa in sin medverkan på ett evenemang i Fossilfritt Sveriges lokaler i centrala Stockholm, vilket Altinget var först med att rapportera.

Ministern skulle dels ta emot cementbranschens uppdaterade färdplan för nettonollutsläpp till år 2030, dels delta i ett samtal om klimatpolitik och cementbranschens klimatmål tillsammans med Fossilfritt Sveriges samordnare Svante Axelsson och Heidelberg Materials vd Karin Comstedt Webb.

Fossilfritt Sverige tvingades emellertid ställa in arrangemanget med kort varsel samma dag. Någon anledning till att man tvingades ställa in arrangemanget ville Fossilfritt Sveriges pressansvariga Jenina Dahlberg inte ange till Altinget.

– Romina Pourmokhtaris stab ställde in av säkerhetsskäl. Mer än så kan jag inte gå ut med, säger hon till Altinget. 

På onsdag kväll skrev statsminister Ulf Kristersson emellertid i ett inlägg på sociala medier att aktivistgruppen Extinction Rebellion koppas till det säkerhetsskäl som tvingade Pourmokhtari att ställa in.

”De här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige” skriver Kristersson, som sedan beskriver hur en frågestund med Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson på Scandic i Malmö kapades och förstördes av aktivister.

”Men så kom några ilskna aktivister som bara ville förstöra mötet, som skrek rakt ut, som vägrade vänta på sin tur och som inte alls brydde sig om några svar” skriver Kristersson.

”De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken. Det är riktigt, riktigt illa” avslutar Kristersson sitt inlägg.

Läs även: Kulturministern rasar mot klimataktivister efter konstattack

Enligt Dagens Nyheter ställde Romina Pourmokhtaris stab in mötet efter att regeringskansliet gjort en säkerhetskontroll av listan på anmälda deltagare.

– Vi fick information om att säkerhetsansvarig avrådde från att statsrådet skulle delta, säger Jenina Dahlberg, pressansvarig på Fossilfritt Sverige, till Dagens Nyheter.

Mötet var öppet för allmänheten, och av de 21 anmälda deltagarna märks en person som anger att han kommer från Scientist Rebellion, som är en systerorganisation till ökända Extinction Rebellion som Kristersson nämnde i sitt inlägg.

– Jag var anmäld till det här mötet och jag var tydlig med att min organisatoriska tillhörighet var Scientist Rebellion, säger den pensionerade civilingenjören Ola Gabrielson, 70.

Gabrielson säger till DN att han planerade att ställa kritiska frågor till Heidelberg Material, och förnekar att han skulle utgöra ett säkerhetshot.

– Jg hade inga planer på att vara ett säkerhetshot. Jag tror att deras oro framför allt handlar om en känsla av otillräcklighet, att de har svårt att svara på klimataktivisters frågor, säger Gabrielson och fortsätter:

– Extinction Rebellion har under de fem år vi har funnits sökt kontakt med regeringar av olika sorter, men har hittills mest lyckats få dialog med enskilda riksdagsledamöter från Miljöpartiet. Klimatministrar har vi haft svårt att nå.

Läs även: I skuggan av Greta här är dagens klimataktivister

Läs även: Kastade surströmming på klimataktivist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag