Klimataktivister blockerar vägar – får stöd av Greta Thunberg

Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Källa: EP
  • Måndag 1 nov 2021 2021-11-01
E-post

STORBRITANNIEN Den svenska klimatprofilen Greta Thunberg försvarar taktiken att blockera vägar som ett sätt att protestera för klimatet.
– Ibland måste man göra vissa människor arga, säger hon till BBC.

Under flera veckor har aktivister från klimatgruppen Insulate Britain demonstrerat genom att sätta sig på brittiska vägar och stoppa trafiken – med långa köer och uppretade bilister som resultat.

När Greta Thunberg intervjuas av BBC med anledning av en klimatkonferens i Glasgow får hon en fråga om vad hon tycker om aktivisternas taktik, rapporterar Expressen.

BBC: Det finns en stor kontrovers i Storbritannien just nu om taktik – något som du vet mycket om – om att blockera vägar och så vidare. Många skulle säga att den typen av taktik bara avskräcker folk.

– Så länge som ingen blir skadad, och så länge som, ja… Då tror jag att man ibland måste göra vissa människor arga, säger Thunberg.

– Exempelvis skulle skolstrejkrörelsen [som Thunberg blivit ansiktet utåt för, reds. anm.] aldrig ha blivit så stor om det inte fanns friktion – om vissa människor inte blev förbannade.

Thunberg, som nu är 18 år, får också frågan om hon skulle vilja ställa upp i ett politiskt val. Hon svarar att hon har funderat på det men att det inte intresserar henne just nu.

Hon säger att det i nuläget är mer effektivt att kräva förändring ”från gatan än från insidan”.

Läs även: Film: Klimataktivister blockerar vägen för man med cancersjuk pappa

Läs även: Klimataktivister blockerade väg – fick bläck sprutat på sig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag