Klimatalarmist vill inte minska sin boyta – skyller på sin fru

Anders Wikjman och Artillerigatan på Östermalm, där han bor i en lägenhet på 222 kvadratmeter. Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 3.0/Google Streetview
  • Måndag 14 aug 2023 2023-08-14
E-post

När klimatdebattören Anders Wijkman delar en artikel om att minska överkonsumtionen, får han en fråga om hur mycket boyta han själv – som bor på 222 kvadratmeter – överkonsumerar. ”För mycket” svarar Wijkman, som emellertid skyller sin klimatfientliga överkonsumtion av boyta på sin fru.

Anders Wijkman, 78, var tidigare riksdagsledamot för Moderaterna mellan 1971 och 1978. Han blev därefter generalsekreterare för Röda Korset fram till 1988 och har därefter bland annat varit generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, chef för Styrelsen för U-landsforskning, biträdande generalsekreterare i FN och policy director i FN:s utvecklingsprogram.

År 1995 föreslogs Wijkman som kandidat till partiledare för Folkpartiet, en kandidatur han emellertid avböjde. Istället återvände han till politiken som Europaparlamentariker för Kristdemokraterna 1999, där han satt fram till 2009.

År 2012 valdes Wijkman till en av två ordförande för Romklubben, en internationell nonprofit-organisation som är mest känd för rapporten Tillväxtens Gränser från 1971, där man hävdade att befolkningstillväxt och förbrukning av naturtillgångar skulle omöjliggöra ekonomisk tillväxt i framtiden.

Vid samma tid gav Wijkman ut Den Stora Förnekelsen tillsammans med agronomen och klimat-debattören Johan Rockström, där duon kritiserade den nuvarande ekonomiska modellen som bygger på tillväxt.

Trots sitt engagemang mot befolkningstillväxt och resursförbrukning engagerade sig Wijkman år 2015 för den pågående massinvandringen till Sverige som ”ambassadör” för ensamkommande migranter från Afghanistan.

På senare år har Wijkman engagerat sig i klimatfrågan, och var förra året tillsammans med bland andra Gudrun Schyman en av initiativtagarna till det politiska partiet Klimatalliansen, som i en debattartikeln i januari 2022 menade att ”vår sista chans att rädda klimatet är nu”.

På fredagen var Wijkman i farten igen. I en artikel i Aktuell Hållbarhet menar Wijkman att teknisk utveckling som elbilar inte löser ”vår överkonsumtion”, som enligt Wijkman är det verkliga hotet mot klimatet.

När Wijkman delar artikeln på plattformen X frågar en användare honom hur mycket boyta han själv överkonsumerar. Detta med anledning av att Anders Wijkman bor tillsammans med sin fru i en bostadsrätt på hela 222 kvadratmeter på Artillerigatan på Östermalm i Stockholm.

”För mycket. Borde byta ned, men är inte ensam om beslutet” svarar Wijkman.

När användaren frågar Wijkman vad hans eget ansvar för överkonsumtionen av boyta är får han svaret ”övertyga min fru”.

Wijkmans svar väcker kritik på plattformen X.

Läs även: Magda Gad rasar mot Lena Andersson efter klimat-krönika: ”Otroligt äcklig människa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag