Kom till Sverige som barn – utvisas efter lagändring

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 5 sep 2023 2023-09-05
E-post

En 28-årig man som kom till Sverige när han var under 15 år döms till utvisning av Hovrätten. Detta efter att en lagändring om utvisning trätt i kraft den 1 augusti, som gör det möjligt att utvisa personer som kom till Sverige som barn, rapporterar Dagens Juridik.

Mannen dömdes för grovt narkotikabrott till två och ett halvt års fängelse samt utvisning i tingsrätten.

Mannen överklagade utvisningen till hovrätten, och framhåller att han vistats länge i Sverige, att han har bostad, arbete samt betalar skatt, vilket enligt mannen innebär att hans anknytning till Sverige är för stark för att utvisning ska komma ifråga även efter lagändringen.

Åklagaren framhåller å sin sida att mannen dömts för narkotikabrott fyra gånger sedan 2019, och bevisning pekar på att han har kontakter med ett kriminellt nätverk.

Nu går hovrätten på tingsrätten och åklagarens linje och beslutar om utvisning för mannen. Enligt hovrätten har mannens brottslighet, i synnerhet den senaste domen från våren 2023, överstigit den gräns som anges i utlänningslagen ”med råge”.

Läs även: Ingen utvisning för inbrottstjuv – har inte åkt fast för annat brott de senaste åren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag