Kommun i ekonomisk kris efter flyktingmottagandet: ”Måste till något radikalt”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 6 feb 2020 2020-02-06
E-post 6525

BRÄCKE Jämtländska Bräcke kommun har hamnat i ekonomisk kris och som för flertalet andra kommuner har det med invandringen att göra. Nu vill man att staten skjuter till mer pengar, rapporterar Jämtlands Tidning.

Jämtlands Tidning rapporterar om lilla Bräcke kommun som på senare år har haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Kommunen beräknas gå back med mellan 30 och 35 miljoner kronor i år.

– Det är det tredje raka året som vi har det tufft. Man kan säga att vi har fått släcka bränder i tre år, men nu går det inte längre. Jag är helt säker på att vi kommer att behöva minska kommunens organisation. Nu måste det till något radikalt, säger kommunalrådet Jörgen Persson (S) till reportern Simon Gunnholt.

Att höja skatten är inget alternativ – kommunen har redan den tredje högsta kommunalskatten i Sverige på 35,09 procent.

Läs även: Här missar han putten – när kvinnan visar tutten

Den knackiga ekonomin tycks framför allt bero på att man har tagit emot nyanlända och att staten har gett alldeles för lite i kompensation.

– De nyanlända som finns kvar i kommunen och som inte har kommit i arbete gör att kostnaderna för försörjningsstöd ökar, säger ekonomichefen Henrik Kvist.

En rapport från 2018 visar på extrem arbetslöshet bland de nyanlända. Efter de två första åren med statliga pengar var det bara 34 procent av de nyanlända som antingen jobbade eller studerade.

Jörgen Persson var nyligen på möte i Stockholm med regeringen och representanter från ett 20-tal andra kommuner i ekonomisk kris. Där tog man upp möjligheten för staten att ge de värst drabbade kommunerna någon sorts krispaket, men det är oklart om det blir av.

– Det får vi se framöver. Just nu kan jag inte säga något, säger Persson.

Läs även: Rånarna avslutade med att urinera på offret – ”De garvar och säger väl jävla vidriga svenne”

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, över en halv miljon varje månad. Men bara några tusen är prenumeranter.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag