Kommun inför könsneutrala nämndsbeslut

Patrik Sundberg. Foto: Faksimil SVT
  • Fredag 12 nov 2021 2021-11-12
E-post

JOKKMOKK Besluten i samhällsbyggarnämnden i Jokkmokks kommun ska bli könsneutrala hädanefter. Politikerna i nämnden kommer inte att få veta personnamn, kön eller företagsnamn inför sina avgöranden, rapporterar SVT.

Patrik Sundberg är chef på samhällsbyggaravdelningen och den som ligger bakom förslaget om könsneutrala beslut, som politikerna i nämnden enhälligt ställde sig bakom och som ska gälla från och med nästa år.

– Innebörden av det är att nämnden inför beslut inte får reda på vem det är som ansökt, eller vilket företag eller någonting. Det har att göra med likhetsprincipen, säger Sundberg till SVT.

– Det ska inte spela någon roll om du heter Patrik Sundberg eller Mohammed eller Eva eller Sven, alla ska bli behandlade på samma sätt.

– Det är samhällsbyggarnämnden som är först ute och jag vet inte att det här finns någon annanstans i vårt avlånga land. Så jag hoppas ju att det ska spridas också för att vi ska få en beslutsprocess som blir mer könsneutral.

Per-Jonas Parffa (MP) är en av politikerna i nämnden, och han är positiv till den nya ordningen.

– Det är väl ganska bra egentligen. Då kommer besluten enbart att grundas på fakta och inte på känslor. Det är annars lätt hänt att man lägger en värdering på en hen, han eller hon eller den eller det. Vi får se var vi landar med det här. Jag tycker att det ska bli intressant, säger han till SVT.

Samhällsbyggarnämnden har bland annat ansvar för bygglov, detaljplaner och vägar.

Läs även: Kommunpoet ska dikta om Tranemo: ”Det är en dröm”

Läs även: Skola i Nyköping: 98 procent av eleverna har inte svenska som modersmål

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag