Skola i Nyköping: 98 procent av eleverna har inte svenska som modersmål

Rektorn Malin Thunström. Foto: Skärmdump SVT
  • Torsdag 11 nov 2021 2021-11-11
E-post

NYKÖPING 98 procent av eleverna på Brandkärrsskolan i Nyköping har inte svenska som modersmål, rapporterar SVT. Det leder i sin tur till låga studieresultat och nu gör skolan förändringar för att bättra på resultaten – däribland genom att införa längre skoldagar.

På skolan går 180 elever från förskoleklass upp till årskurs 3. Tidigare har sammansättningen av elever varit väldigt blandad med en mängd olika modersmål. Men nu är det främst somaliska som sticker ut som hela 85 procent av skolans elever har som modersmål. Det gör också att det blir det språk som ofta talas på rasterna.

– Svenska är ju så klart ett språk som används även i Brandkärrsskolan, men det är klart att somaliskan tar sin plats för du använder ju det språk som ligger dig närmast till hands när du leker med kamrater, säger Malin Thunström, rektor på Gruvans skola där Brandkärrsskolan ingår, till SVT.

Till följd av de låga svenskakunskaperna behöver lärarna anpassa sin undervisning. Bland annat måste de alltid vara medvetna om ”det språkliga i undervisningen”, enligt Thunström

– Men också att kompensera på andra sätt som att erbjuda läxläsning varje dag. Att erbjuda, som vi gör nu på försök under det här året, en utökad skoldag, säger hon i inslaget.

Trots de bristande språkkunskaperna tror Thunström att de låga studieresultaten främst har med socioekonomiska faktorer att göra.

Läs även: Larmet: 12-åringar har tagit kontroll över bostadsområden

Läs även: Muslimskt skolkoncern tvingades stänga skolor – expanderar med gammalt tillstånd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag