Kommun inför tillstånd för att tigga

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 Nov 2018 2018-11-08
E-post 392

KUNGSBACKA Nu kommer det att krävas tillstånd för att få tigga på vissa platser i Kungsbacka kommun. Detta efter ett beslut som togs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och som splittrar Alliansen.

Beslutet innebär att en person som vill tigga på vissa delar av kommunens offentliga mark måste ansöka om tillstånd hos polisen. Att göra en ansökan kommer att kosta 700 kronor, rapporterar SVT.

M, KD och SD röstade igenom förslaget tillsammans med det lokala partiet Kungsbackaborna, enligt Göteborgs-Posten. Den styrande Alliansen är splittrad och Centerpartiet och Liberalerna motsatte sig förslaget.

– Det är ett mycket olyckligt beslut. Det här handlar ju om människor som sträcker ut en hand och ber om hjälp, det är omänskligt och kommer inte leda till att vi hjälper dessa människor på något sätt utan bara leda till mer byråkrati, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C) till SVT.

Kommunalrådet Ulrika Landergren (L) säger till GP att det kommer att bli svårt för människor som inte kan svenska att söka tillstånd.

Kommunstyrelseledamoten Lisa Andersson (M) håller inte med sina Allianskollegor i C och L. Hennes parti har varit drivande i frågan.

– Nationellt vill Moderaterna ha ett tiggeriförbud, men lokalt handlar det om att vi vill ha ordning och reda. Vi vill veta vilka som sitter på våra gator och torg, gör man det av fri vilja eller ligger något annat bakom? Vi vet att mycket kriminalitet är kopplad till tiggeri och vet vi inte vilka tiggarna är kan vi inte hjälpa dem, säger hon till GP.

Läs även: Sju åtalas för människohandel – ska ha tjänat miljoner på organiserat tiggeri

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag