Kommun stoppar islamkritisk konst – hänvisar till säkerhetsläget

Kulturhuset i Borås. Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 6 sep 2023 2023-09-06
E-post

En utställning av en iranskfödd konstnär som kritiserar ett islamistiskt klädesplagg stoppas av kulturförvaltningen i Borås med hänvisning till ”det säkerhetspolitiska läget”. Men till konstnären ska kulturförvaltningens chef ha sagt att människor riskerar att såras av verket, rapporterar Borås Tidning.

Den 16 september är det ett år sedan Mahsa Amini avled efter att ha misshandlats av den iranska moralpolisen. Aminis död ledde till en omfattande våg av regimkritiska demonstrationer, där kvinnor bland annat brände slöjor.

På årsdagen av Mashas död var det tänkt att den iranfödde konstnären Sadaf Ahmadi skulle ställa ut olika verk i Kulturhuset i Borås. Men nu stoppas delar av utställningen, rapporterar Borås Tidning.

– Vi har gjort en sammanvägd bedömning, och faktorerna som har samverkat är dels det allmänna säkerhetspolitiska läget, då terrorhotnivån höjdes den 17 augusti, säger Ida Burén, chef för kulturförvaltningen i Borås, till BT och fortsätter.

– Detta kopplat till det religiösa motivet i detta fallet, i och med att det är ett muslimskt klädesplagg, riskerar leda till att verket tolkas i samma fåra som koranbränningarna, eller kopplas ihop med koranbränningarna.

Den del av verket som stoppas består nämligen av ett antal skulpturer i betong av kvinnoskepnader iklädda chador, en heltäckande slöja som bara visar delar av ansiktet.

– När jag först tvingades att ha chador när jag var nio år upplevde jag ett slags upphöjdhet, en kontakt med gud. När åren gick förstod jag mer och mer hur reglerna beskar mitt liv. Med tiden kändes det tungt, det är därför jag använt betong, berättar Ahmadi för BT.

Att bära chador gjorde att Ahmadi inte längre kunde spela fotboll, göra gymnastik, springa eller cykla.

– Steg för steg förlorade jag min kropp på grund av alla dessa regler. Det här är exakt vad den islamiska regimen vill se av en kvinna, en kvinnas ansikte, allt annat ska vara täckt.

När Ida Burén kontaktade Ahmadi för att berätta att utställningen stoppas ska hon ha hänvisat till koranbränningarna, men även sagt att det finns en risk att människor kan känna sig sårade av att se hängande chadorer, enligt Ahmadi.

– Det låter exakt likadant som i Iran. När konst blev censurerad i Iran var det just så de sa, att det skulle vara sårande för troende människor, säger hon till BT.

Anställda på Centrum för kunskap och säkerhet, CKS, i Borås stad har varit rådgivande i beslutet att stoppa delar av utställningen.

– Mina kolleger drog slutsatsen att det här verket kan väcka anstöt och obehag, säger Rangbar Mohammad, tillförordnad avdelningschef på CKS i Borås, till BT.

Läs även: Här river hon sönder en koran med ett rivjärn utanför Irans ambassad i Danmark

Läs även: Danska justitieministern till koranrivande konstnären: ”Vill uppmana henne att skapa”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag