Kommun vill vräka 53-åring – fick elräkningar på 7 000 i månaden för en etta

Bild: Artur Solarz/Unsplash
  • Lördag 10 jul 2021 2021-07-10
E-post

KARLSTAD Karlstad kommun vill vräka en 53-årig man från en enrumslägenhet han hyr i andra hand av kommunen. Skälet är mannens höga elräkningar på 5 till 7 000 kronor per månad som på grund av den sociala kontrakt mannen har med kommunen ingår i den avtalade hyran, rapporterar Hem & Hyra.

Kommunen menar att mannen medvetet förbrukat stora mängder el, och flera källor uppger till Hem & Hyra att mannen gör det för att han vill kosta kommunen så mycket pengar som möjligt.

En källa med insyn i ärendet uppger till Hem & Hyra att en värmekamera mätt temperaturen på mannens inglasade balkong till 25 grader mitt i vintern.

– Han har bland annat haft en byggfläkt på full effekt på sin balkong. Men jag kan inte säga mer än så, säger Björn Söderman, chef över bo- och budgetenheten i Karlstad kommun, till Hem & Hyra.

Läs även: Elbrist – då avråder SVT från dammsugning: ”Bra för miljön”

Mannens elkostnader ligger på mellan 5 och 7 000 kronor i månaden, vilket är mer än vad lägenheten kostar i hyra. Jämfört med en normal förbrukning i lägenheten använder mannen lika mycket eller mer per månad än vad som används på ett år.

Mannen säger till Hem & Hyra att han ligger i konflikt med kommunen sedan flera år, men nekar till att han använder elförbrukning som ett medel för att kosta kommunen pengar.

– Jag tycker inte att jag använder så mycket el. Jag har en AC, ett värmeelement och flera dataservrar som står på dygnet runt. Det är helt normala grejer, men hyresvärden vägrar låta mig se hur mycket jag gör av med, säger mannen till Hem & Hyra.

Mannen förnekar att han skulle haft en byggfläkt på sin  balkong mitt i vintern.

– Nej! Jag har ett vanligt värmeelement. Den är inglasad så när det börjar bli lite kallt har jag haft värmen på. Det blir som ett extra rum och så har jag växter där. Det är inget konstigt med det att ha lite värme på en inglasad balkong.

Hyresnämnden gav kommunen rätt att vräka mannen, men han har överklagat ärendet till Hovrätten. Han säger till Hem & Hyra att han överklagar 10-15 ärenden mot kommunen i månaden.

– Jag tycker inte att jag använt det här med elavtalet för att ge igen, utan jag brukar överklaga så gott som allting och det blir en kostnad för kommunen på över en miljon per månad för jag skickar in så mycket överklagningar, säger han till Hem & Hyra.

Läs även: Nu river Filipstad bostäder för att slippa bidragstagare

Läs även: Stockholm stad hyr ut lägenheter för ockerhyror – till sig själva

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag