Kommunalrådet om problematiska energiskatter: ”Det hade gett jobb åt ungdomar”

Kommunalrådet Niklas Nordström (S). Foto: Andreas Harnemo / pressbild lulea.se
  • Tisdag 3 mar 2015 2015-03-03
E-post 64

LULEÅ Kommunalrådet Niklas Nordström (S) är säker på sin sak – hade IT-företaget Apple investerat i Luleå hade det hjälpt ungdomsarbetslösheten i kommunen som ligger på ungefär 15 procent. – Datacentret med Facebook gav jobb till många ungdomar, både direkt och indirekt, säger Nordström till Nyheter Idag.

Igår berättade Nyheter Idag att IT-företaget Apple bestämt sig för att bygga ett datacenter i Danmark, en investering om över åtta miljarder som sysselsätter över 300 personer i tio år för att bygga anläggningen samt att det ger nästan hundra heltidsanställningar för den kontinuerliga driften när anläggningen är klar. Egentligen har norra Sverige bättre förutsättningar, där Facebooks datacenter redan är beläget – men Sveriges höga energiskatter är ett stort problem, bedömer Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

– Energiskatterna är avgörande, det är idag en kvalificeringsfråga. Eftersom det råder en osäkerhet här tror jag det haft stor påverkan på olika aktörers beslut, såsom Apple, säger Nordström till Nyheter Idag.

Investeringen hade kunnat ge jobb åt ungdomar

I Luleå kommun bor det 76 000 invånare och arbetslösheten är överlag mycket låg, endast tre procent berättar Nordström. Men när vi frågar hur det ser ut med ungdomarna är siffrorna oroväckande, en trend som är genomgående i stora delar av Sverige. I kommunen har de ungefär 15 procent ungdomsarbetslöshet.

– Datacentret med Facebook gav jobb till många ungdomar, både direkt och indirekt. Även kringetableringar till datacentret ger jobb till ungdomar.

Men det är inte bara ungdomar som får arbete i den här typen av projekt. Nordström gör en parallell med Facebooks stora investering i ett datacenter, en anläggning som nu är i drift i kommunen.

– Vi ser ju med Facebook vad det betyder. Under byggtiden var det många anställda, ungefär 750 personer som var involverade på olika sätt, i ungefär två års tid. Sen är det ungefär 100 personer som arbetar kontinuerligt i anläggningen.

Energiskatterna bromsar positiv trend

Nyheter Idag berättade igår att de höga energiskatterna är boven i dramat, speciellt skatter på elenergi, enligt både Nordström men även andra bedömare. I kommunen finns exempelvis en annan stor arbetsgivare, stålföretaget SSAB. Nordström berättar att SSAB och Facebooks datacenter drar ungefär lika mycket elenergi.

Nu väljer Apple att förlägga sin miljardinvestering i Danmark och det är osäkerheten kring totalkostnaden för elenergi som bedöms vara den springande punkten. Hade energiskatterna varit lägre i Sverige hade sannolikheten ökat dramatiskt för en etablering i exempelvis Luleå, något som ironiskt nog även varit bättre för miljön.

– Skulle dessa anläggningar ligga i norra Sverige sparar vi enormt på miljön, här har vi naturlig kyla, förklarar Nordström.

Vidare hade ytterligare ett stort datacenter i Luleå fortsatt en positiv trend som nu ser ut att bromsas. Trots att förutsättningarna är mycket goda i norra Sverige för denna typ av verksamhet har samtidigt politiska beslut på riksnivå satt grus i maskineriet. Ett maskineri som skulle kunna öka antalet arbeten och skatteintäkter för kommunerna i norr.

– Det mest intressanta är kringetableringar och annan industri samt forskning kopplat till Luleå Tekniska Universitet som har kopplingar till datacentret. Alla ytterligare sådana etableringar är en positiv utveckling, avslutar Nordström i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag