Nu har energiskatterna krävt ytterligare 100-tals jobb och utebliven miljardinvestering

Foto: Flickr
  • Måndag 2 mar 2015 2015-03-02
E-post 1656

SVERIGE Det kunde bli en miljardinvestering och hundratals nya arbeten men Sveriges höga energiskatter satte stopp. – Det är tveklöst så att det här ger en sämre förutsättning för Sverige att få etableringar eftersom elskatten är högre än både i Finland och Danmark, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) till NSD.

Nyheter Idag har tidigare berättat om bland annat svensk energipolitik med den nya regeringen där Miljöpartiet ingår. Ett beslut att stoppa alla planer på förnyad kärnkraft kostade skattebetalarna över 100 miljoner kronor. Under en längre tid har stora delar av svensk basindustri flyttat ut ur Sverige, inte minst som en följd av höga energipriser. Nu kommer nästa dråpslag mot svensk ekonomi på grund av energipolitiken.

För höga energiskatter i Sverige

IT-företaget Apple tog nyss beslutet att bygga ett stort datacenter i Danmark – en investering som mycket väl skulle kunnat bli aktuell i norra Sverige. Tidigare har exempelvis företaget Facebook byggt ett stort datacenter i Luleå. Men Apple bestämde att istället satsa på Danmark, ett beslut som Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) menar beror på att elintensiva datacenter framför allt är beroende av billig elkraft.

– Det är tveklöst så att det här ger en sämre förutsättning för Sverige att få etableringar eftersom elskatten är högre än både i Finland och Danmark, säger Niklas Nordström till Norrländska Socialdemokraten.

Statliga ”Business Sweden” ger samma bild som Nordström. Sverige har svårt att konkurrera och det beror på energipolitiken, i det här fallet energiskatterna. Till tidningen Sydsvenskan förklarar Tomas Sokolnicki hos ”Business Sweden” situationen genom att jämföra de faktiska kostnaderna

– Vi är inte konkurrensneutrala i Norden. I Finland och Danmark betalar bolagen 0,5 respektive 8 öre i elskatt per kilowattimme el. I Sverige är skatten 19 öre, säger Tomas Sokolnicki.

– Apple är onekligen ett av de konton vi velat ha hit till Sverige och vi har haft löpande kontakt med dem. Men för stora bolag är ekonomin styrande och då kan vi inte konkurrera.

Läs också: Kommunalrådet om problematiska energiskatter: ”Det hade gett jobb åt ungdomar”

Sverige missar investering på över åtta miljarder kronor

När Nyheter Idag ringer till Poul Kjar, pressekreterare hos Handels- och utvecklingsministern i Danmark, är han glad över Apples beslut att satsa i Danmark. Och det är många arbetstillfällen vi förlorade på grund av svensk energipolitik, samt en investering på 6,3 miljarder danska kronor – över åtta miljarder i svensk valuta med dagens kurs.

– Att bygga anläggningen skapar ungefär 300 arbeten i 10 års tid. Byggandet av projektet börjar 2016 och ska vara färdigt 2026. När anläggningen är klar beräknar vi att knappt ett hundratal personer kommer arbeta i själva anläggningen, förklarar Kjar till Nyheter Idag.

Men datacentret kan mycket väl ge ringar på vattnet. Förutom de hundratals nya arbeten som skapas med att bygga anläggningen räknar Kjar med att projektet kan ge synergieffekter. Synergieffekter som fungerat precis lika bra i Sverige där vi redan har Facebooks stora datacenter i Luleå.

– Det skapar möjligheter för samarbeten med universitetet i Århus, avslutar en nöjd Poul Kjar i Danmark.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag