Kommunen höjer kostnaden för hemtjänsten med 500 procent: ”Jag tycker det är skamligt”

  • Tisdag 26 Dec 2017 2017-12-26
E-post 1362

DALS-ED Efter decennier av en billig hemtjänst bestämmer Dals-Eds kommun nu sig för att chockhöja priset med nästan 500 procent. Tidigare har månadskostnaden hamnat på 410 kronor men efter ändringen kan det gå upp till 2044 kronor.

Dals-Ed kommun höjer priset för sin hemtjänst med nästan 500 procent. Efter flera decennier av en billig hemtjänst som de äldre har råd med bestämmer kommunen nu sig för att chockhöja priset, det uppger Sveriges Radio.

– Jag tycker att det är skamligt att behandla äldre och sjuka människor så här, en och en halv vecka före jul så kommer det en chockhöjning. Det här var fem gånger dyrare än vad vi haft förut, och det är en jättehöjning, säger Lena Olofsson, till Sveriges Radio.

Lena vårdar sin man Mats i deras hem. För att underlätta arbetet får de hjälp av hemtjänsten, fram tills nu har kostnaden legat på 410 kronor per månad. Efter höjning och bytet till timpris på 315 kronor kan månadskostnaden gå upp till 2044 kronor. Samtidigt är Sverige det land i Norden med flest fattigpensionärer och många lever på under 11 000 kronor i månaden.

LÄS ÄVEN: Sverige har flest fattigpensionärer i Norden

Socialnämnden i kommunen anser att den kraftiga prishöjningen är den enda lösningen eftersom det blir fler äldre i kommunen och efterfrågan på hemtjänst har gått upp.

Ordförande i socialnämnden, Kenneth Gustavsson (C) tycker att beslutet är rimligt.

– Det här är ju konsekvensen av det beslut vi tar, ja, några personer kommer att slå i taket, och det är konsekvensen av det beslut som är fattat, säger Gustavsson, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag