Kommuner betalar kraftiga överpriser för vanligt vägsalt: ”Billigare att köpa gourmetsalt från Konsum”

Foto: Patrick Strandberg/flikr
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 27

Nästan 15 miljoner kronor går upp i rök när svenska kommuner köper vanligt vägsalt till kraftigt saltade ockerpriser, det visar en granskning av SVT:s Uppdrag Granskning.

Vanligt vägsalt kostar normalt cirka 80 öre per kilo men flera kommuner har betalat 165 kronor kilot för bluffsaltet – det visar en undersökning Uppdrag Granskning har gjort av 120 kommuners inköp av vägsalt mellan 2012 och 2016.

Kils kommun i Värmland blev en storköpare av det dyra vägsaltet. Kommunen betalade över en miljon kronor för 6,5 ton av det så kallade issmältningsmedlet – som vid närmare granskning visade sig innehålla 96 procent helt vanligt vägsalt.

– Det är åt helsike att den köptes in den här. Det hade varit billigare att köpa gourmetsalt från Konsum, säger Kils kommunchef Jan-Olov Ragnarsson till Uppdrag Granskning.

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut tester av vägsaltet finns det dessutom ingen märkbar funktionell skillnad mellan det dyra issmältningsmedlet och vanligt vägsalt.

– Om det kostar 165 kronor kilot så är det definitivt en bluff, säger VTI:s forskningschef Björn Kalman till Uppdrag Granskning.

Kils kommun redogör på sin hemsida att den egna ekonomiavdelningen påtalat att säljaren av det dyra vägsaltet – Universal Solutions – fanns med på kommunens varningslista över oseriösa företag. På grund av bristande rutiner dröjde det ändå nästan ett och ett halvt år innan kommunens tekniska chef reagerade och kommunen stoppade ytterligare inköp av vägsalt från företaget.

– Vi litade på att rutinen skulle fungera men hade ingen kontrollfunktion som följde upp varningen. Det har vi idag, skriver kommunen på sin hemsida.

Läs även: Kommun betalade ut miljoner till flyktingboende – utan att någon flyttade in

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag