Kommunistavhoppare startar nytt parti: ”Vänstern har blivit en del av eliten”

Socialdemokraternas tåg på första maj i Stockholm 2012. Foto: Frankie Fouganthin
  • Torsdag 19 Dec 2019 2019-12-19
E-post 529

MALMÖ Vänstern har blivit en del av eliten och tappat kontakten med den arbetarklass den säger sig företräda. Det säger Nils Littorin som är en av flera avhoppare från Kommunistiska partiet som nu bildar ett nytt lokalt parti i Malmö.

Nils Littorin skräder inte orden när han beskriver för Lokaltidningen hur vänstern enligt hans mening har gått fel.

– Från att ha varit folkets röst har vänstern blivit en del av eliten som avfärdar arbetarklassens åsikter som främmande och problematiska. De förstår inte varför så många arbetare inte tycker att mångkultur, HBTQ-rörelsen och Greta Thunberg är något fantastiskt utan tror att vi befinner oss i 1930-talets Tyskland och att arbetare som röstar SD smittats av någon nazistisk sjuka, säger han.

Läs även: SD största partiet i SVT/Novus

Littorin kallar mångkultur, HBTQ och klimatrörelsen för statliga ideologier som ”trycks ned i halsen på folk”. I stället för mångkultur förespråkar hans parti assimilation och kräver ett stopp för vad Littorin kallar den ”kaotiska invandringen till Malmö”.

– Vänstern vågar inte erkänna de problem vi har i dag med kulturkrockar, och partier som inte ens kan prata om vissa problem blir ju helt meningslösa.

Det nya partiet sätter siktet på att ta sig in i Malmös kommunfullmäktige 2022, men vad partiet ska heta är ännu inte bestämt. En sak är dock säker och det är att ordet kommunist inte kommer med.

Läs även: Ny rapport visar på islamisering i Borås: ”Slöjbärande redan vid 1 års ålder”

– Det är ett ord som dragits i smutsen, ett fult ord i dag, och inte helt oförtjänt. I kommunistiska partier finns risken för elitism, självgodhet, att ett avantgarde ska leda en arbetarklass som inte vet sitt eget bästa, i stället för att fråga folk vad de vill. 1900-talskommunism dog med Sovjetunionen, den har aldrig lyckats uppdateras till 2000-talet utan har fastnat i 100 år gamla böcker. Men de principer som Marx formulerade, de gäller fortfarande för mig, säger Littorin.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag