Kommunpolitiker från SD mest utsatta för hot och trakasserier

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 30 maj 2019 2019-05-30
E-post 4821

SVERIGE Enligt en enkät som Demoskop har gjort för tidningen Dagens Samhälle har tre av tio kommunfullmäktigeledamöter utsatts för hot eller trakasserier under det senaste året. Mest utsatta är Sverigedemokraterna.

Enkäten skickades ut till landets samtliga kommunfullmäktigeledamöter och 4 279 av dem, 34 procent, svarade. Detta är en relativt låg svarsfrekvens men enligt Demoskops analys kan resultatet ändå spegla kommunpolitikerna som helhet.

Frågan var om politikerna under det senaste året utsatts för hot eller trakasserier med koppling till sina politiska förtroendeuppdrag. 29 procent svarade ja, och det vanligaste som politikerna säger att de utsätts för är grova förolämpningar på sociala medier.

Mest utsatta av alla är Sverigedemokraternas kommunpolitiker. 47 procent säger att de har drabbats av hot eller trakasserier av något slag. 26 procent anger att de har fått ta emot förolämpningar på allmän plats.

Dagens Samhälle intervjuar Emilia Orpana som är gruppledare för SD i Nynäshamn och blev attackerad av två unga män när hon delade ut valsedlar. Killarna kallade Emilia Orpana – som då var gravid – och hennes partikamrat för rasister och hotade även att döda dem. Till sist kom valarbetare från andra partier och gick emellan.

Läs mer: Gravida SD-aren Emilia dödshotades vid vallokal av invandrare: ”Rädd att han skulle slå mig i magen”

Emilia Orpana menar att sättet som SD behandlas i rikspolitiken påverkar situationen för kommunpolitikerna.

– De andra partierna har ett väldigt otrevligt och hatiskt bemötande av vårt parti. Det börjar på riksnivå och sipprar ner både till kommunpolitiken och medborgarnivån, säger hon till Dagens Samhälle.

Läs även: Det här är vad du behöver veta om Brås rapport om migranter och sexualbrott

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag