Konkurrensverket sågar bensinbolag efter utspel om reduktionsplikten

Bild: Okq8 pylon
  • Torsdag 11 maj 2023 2023-05-11
E-post 0

Den blågula regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna har meddelat att reduktionsplikten kommer sänkas till sex procent för bensin och diesel vid årsskiftet. Enligt de blågula partierna kan sänkningen komma att innebära 5,50 kronor billigare dieselpris vid pump.

Det påståendet har emellertid avvisats av flera bensinbolag, som hävdar att det inte kommer finnas utrymme för så pass stora prissäkningar i kommentarer i media.

– Från dagens nivå ser jag inga 5,50, sade Lennart Olsson, ansvarig för prissättning av drivmedel och biodrivmedel vid Circle K till Dagens Nyheter.

– Det finns ingen i branschen som tror att det kommer att bli i närheten av den siffran, sade Preems presschef Dani Backteg till Svenska Dagbladet.

Läs även: Rödgrönt raseri när blågula sänker reduktionsplikten: ”Klimatsveket är ett faktum”

Men nu får bensinbolagen kritik för sina utspel av Konkurrensverket, som menar att uttalanden om priser kan leda till att bolagen följer varandra i prissättningen och sätter konkurrensen ur spel.

– Jag tycker det är problematiskt att de svarar på sådana frågor. De borde hålla sig för goda för att svara på frågor om hur priset kommer vara framöver. Varje bolag ska själv fundera på hur det bolaget ska reagera och hålla det hemligt för andra bolag, säger Arvid Fredenberg till DN.

– Att gå ut publikt och signalera hur man tänker göra eller vilka förväntningar man har kan bädda för uppmjukning av konkurrensen, fortsätter han.

I Sverige stod fyra bränslegrossister för 97 procent av bensin- och dieselförsäljningen år 2021, och om de vet om hur de andra resonerar kan detta tas i beräkningarna när priset sätts.

– Om prisledaren svävar i osäkerhet om de andra kommer att följa efter om den sätter ett visst pris blir konkurrensen hårdare, säger Arvid Fredenberg, som tillägger att konkurrensverket inte ännu bestämt ifall man ska agera mot bolagen i det här fallet.

Konkurrensverket har tidigare utrett ett drivmedelsbolag år 2019 sedan man uttalat sig om prishöjningar efter en attack på en saudisk oljeanläggning, och sedan den 1 januari i år och fram till december 2024 har Konkurrensverket fått ett särskilt uppdrag om att granska konkurrensen mellan drivmedelsföretagen.

– Det finns en historia av kartellsamarbeten mellan drivmedelsbolagen. Det är få bolag och de bevakar varandra väl, säger Arvid Fredenberg till DN.

Läs även: Bränsleupprorets grundare sågar snål skattesänkning: ”Har blivit förd bakom ljuset”

Läs även: Snål skattesänkning åts upp på en dag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag