Snål skattesänkning åts upp på en dag

Bild: News Oresund/CC BY 2.0/Okq8 pylon
  • Måndag 2 jan 2023 2023-01-02
E-post 50

Regeringens snåla skattesäkning på drivmedel vid årsskiftet åts upp efter bara en dag genom att priserna på bensin och diesel steg betydligt mer än regeringens sänkning av skatten. Nu står hoppet för landets bilister till den sänkning av reduktionsplikten som utlovats till nästa år.

Samtliga partier i regering och regeringsunderlag gick till val på att sänka priset på bränsle med flera kronor vid pump. Väl i regeringsställning blev det bara en skattesänkning på 80 öre.

Läs även: Idag chockhöjs elskatten – trots regeringens skattelöften

Men den kronan åts i sin tur till stor del upp av en indexerad höjning av bränsleskatterna vid årsskiftet. I slutändan kom därför bränsleskatten att sänkas med enbart 14 öre för bensinen och 41 öre för dieseln.

Den snåla skattesänkningen fick hård kritik från de rödgröna partierna, men även i Facebookgruppen ”Bensinupproret” som lobbat för sänkta skatter på drivmedel en längre tid.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skyllde den snåla skattesänkningen på ”verkligheten”.

– Funkar det inte så funkar det inte. Ibland är verkligheten och spökar, sade Sjöstedt till Dagens Nyheter.

Läs även: Sjöstedt (SD) skyller bränslesvek på ”verkligheten”

Nu har verkligheten spökat igen, då den sänkning av skatten som trädde i kraft den 1 januari åts upp av prisökningar på diesel och bensin efter bara ett dygn.

På måndagen steg priset på bensin med 30 öre och priset på diesel med 60 öre, vilket överträffade skattesänkningarna med god marginal.

Regeringen och stödpartiet SD har emellertid lovat att den stora sänkningen av priset på drivmedel kommer när man genomför en sänkning av reduktionsplikten, något som man lovat ska ske år 2024 efter en utredning.

– Det visade sig att det tar längre tid att komma till rätta med reduktionsplikten. Men vi är överens om att den ska ner till miniminivå. Det tar lite längre tid, sade Oscar Sjöstedt till DN.

Läs även: Snål skattesänkning sågas: ”Löften om många kronor billigare bränsle”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag