Könskriget hårdnar: Allt färre män kallar sig feminister

Feministiskt klotter. Foto: Johan Jönsson
  • Torsdag 1 Nov 2018 2018-11-01
E-post 503

SVERIGE Andelen män mellan 30 och 64 år som kallar sig feminister har halverats sedan 2014. Det visar en ny undersökning från Svenska Dagbladet/Sifo. Ett möjligt skäl är att feminismen upplevs som alltmer exkluderande.

För fyra år sedan kallade sig nästan 50 procent av männen feminister. I årets undersökning är andelen närmare 25 procent, vilket är ungefär samma resultat som man fick 2010.

För kvinnor har utvecklingen gått åt det motsatta hållet – allt fler ser sig som feminister. Den största ökningen har skett i åldrarna 15–29, där 72 procent av de svarande kallar sig feminister. För kvinnor överlag ligger andelen på runt 55 procent.

Enligt de experter som Svenska Dagbladet intervjuar beror denna polarisering på att begreppet feminism fått en starkare vänsterkoppling än tidigare.

– Jag tror att många män har känt att feminismen blivit mer exkluderande, att det är en sorts identitet i en större politisk vänsterorienterad idévärld, säger författaren Nina Åkestam.

En annan faktor som kan ha bidragit till männens minskade stöd för feminismen är #metoo-rörelsen.

– Det har varit mycket diskussioner kring att män blev uthängda, vilket gjorde att feminismen sågs som något negativt, säger Kristina Fjelkestam, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet.

Sifos undersökning visar att det är vanligast bland Vänsterpartiets anhängare att kalla sig feminist (87 procent) medan resultatet är det omvända bland sverigedemokrater (15 procent). I storstadsområdena anser sig omkring varannan vara feminist medan det i Sydsverige är närmare var fjärde.

Kallar du dig feminist?
1621 röster (se resultat)

Läs även: Lisette tvingade pojkvännen Niklas gå med mensblodad binda i 24 timmar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag