”Kontroversiell” Henrik Jönsson bland ersättare till Teodorescu i SVT

Bild: Jens Nordström
  • Måndag 22 jan 2024 2024-01-22
E-post 0

Henrik Jönsson, Tove Lifvendahl och PM Nilsson kommer ersätta Alice Teodorescu Måwe i de återstående tre avsnittet av SVT-programmet ”Teodorescu och Suhonen”.

På fredagen avslöjade SVT Nyheter att Kristdemokraterna peter Sara Skyttedal som toppkandidat i Europavalet och ersätter henne med medieprofilen Alice Teodorescu Måwe, som fram till fredagen ledde SVT-programmet ”Teodorescu och Suhonen” tillsammans med s-märkta profilen Daniel Suhonen.

Då det bryter mot SVT:s regler att låta en politiker leda ett program under ett valår stoppas Teodorescus medverkan i programmet, vars nästa avsnitt skulle spelas in på tisdag.

– Det mottogs med stor förvåning och överraskning. Många tycker förstås att det är tråkigt att vi inte kan avsluta programmet med Alice som programledare, säger Michael Kucera, programchef på SVT, till Expressen.

Beskedet kom när det ännu återstod tre avsnittet av programmet, och nu är Teodorescus ersättare för de sista avsnitten klara. Istället för en enda ersättare, kommer Teodorescu ersättas i programmet av tre olika personer: PM Nilsson, Tove Lifvendahl, och Henrik Jönsson, rapporterar SVT.

– Vi landade i att det vore roligt att pröva tre olika programledare till de tre återstående programmen, säger Michael Kucera, programchef på SVT.

PM Nilsson är vd för Timbro har tidigare varit bland annat politisk redaktör för Dagens Industri och statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson. Den senare posten tvingades han lämna efer att han ålagts ett strafföreläggande om dagsböter för tjuvfiske efter att i september 202 olagligen fiskat ål i Blekinge.

Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och författare till bland annat boken “Vem kastar första stenen? Om stenkastning och utlänningar på Rosengård”.

Henrik Jönsson är entreprenör, youtuber och betraktar sig själv som libertarian.

SVT: Hur tänker ni kring valet av Henrik Jönsson, som av många uppfattas som kontroversiell?

– Vi vet att Henrik Jönsson har ett högt konfrontativt tonläge. Men vi tycker att en sådan person ska få höras i SVT även om han exemplevis är väldigt kritisk mot public service, säger Michael Kucera, programchef på SVT.

Läs även: KD petar Skyttedal – ersätter med Teodorescu

Läs även: Vänster sågar Teodorescus KD-kandidatur

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag