KD petar Skyttedal – ersätter med Teodorescu Måwe

Bild: European Peoples Party/CC BY 2.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 19 jan 2024 2024-01-19
E-post 0

Kristdemokraterna petar Sara Skyttedal som toppnamn på partiets vallista till EU-parlamentet och ersätter henne med Alice Teodorescu Måwe, avslöjar SVT Nyheter.

Teodorescu Måwe leder för närvarande SVT-programmet ”Teodorescu och Suhonen” tillsammans med S-profilen Daniel Suhonen.

Men nu när Teodorescu Måwe blivit en politiskt kandidat strider hennes deltagande mot SVT:s regler och man letar för närvarande efter en ersättare.

– Det kom som en överraskning med mycket kort varsel. Vi har informerat redaktionen nu på morgonen och försöker nu hitta en ersättare redan till nästa veckas program. Det är ont om tid och vi får se om vi lyckas, säger SVT:s programchef Michael Kucera.

Skyttedal petades som Europakandidat av KD redan i september förra året, men gjorde comeback efter att ha vunnit en intern omröstning mot Lega under partifullmäktige i oktober med siffrorna 43 – 33.

Anledningen till att Skyttedal petas denna gång är att hon sökt möjligheten att kandidera för ett annat parti i Europavalet.

”Bakgrunden är att det har kommit till vår kännedom att hon har sökt möjligheter till uppdrag hos ett annat parti. Hon har därutöver redogjort för agerandet på ett sätt som gör att det inte längre finns förtroende”, skriver partisekreterare Liza-Maria Norlin i ett mejl till TT.

Enligt uppgifter till flera medier ska det parti Skyttedal vände sig till ha varit Sverigedemokraterna.

– Hon bad uttryckligen om att få toppa deras lista, säger en KD-källa till Expressen

– Förtroendet är förbrukat som toppkandidat, säger partiledaren Ebba Busch, som uppger att det hela kom till partiets kännedom redan i höstas.

– Vi fick vetskap om detta under hösten men det är först nu vi har haft den bilden som gjort det möjligt att ta beslut i frågan, säger hon till Expressen.

”Oavsett vilken person det gäller så skulle jag inte kommentera huruvida någon enskild människa har kontaktat någon i vårt parti. Man ska kunna prata med oss utan att bli röjd i media” skriver Sverigedemokraternas partisekreterare Linus Bylund till Svenska Dagbladet.

Enligt en källa till Bulletin var Skyttedal, som varit i blåsväder efter uttalanden om att legalisera cannabis och sin polisanmälan mot KD:s tidigare partisekreterare Johan Ingerö, aldrig aktuell som SD-kandidat då hon bedömdes ha för mycket i bagaget.

– Hon var aldrig aktuell, uppger en SD-källa till sajten

Alice Teodorescu Måwe är en välkänd högerliberal debattör, tidigare känd som bland annat politisk redaktör för Göteborgs-Posten och kolumnist i Dagens Nyheter. Hon har också arbetat för Moderaterna som huvudsekreterare till partiets nya idéprogram, och som chef för samhällskontakter på friskolekoncernen Academedia.

– Ett jättespännande namn, färgstark. Det tror jag de flesta tycker, säger en KD-källa till Expressen.

Läs även: KD fimpar Skyttedal

Läs även: Skyttedal har lovat Busch att inte röka på

Läs även: Skyttedal polisanmäler Ingerö

Läs även: Ingerö nekar till Skyttedals anklagelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag