Koranbränning flyttad till Stortorget i Malmö

Stortorget i Malmö. Bild: Kurt Stabl/Public Domain
  • Onsdag 26 aug 2020 2020-08-26
E-post 136

MALMÖ En manifestation mot islam där man planerar att bränna ett exemplar av Koranen har tidigare vägrats tillstånd i invandrartäta förorten Rosengård. Nu har manifestationen fått tillstånd att vara på Stortorget i Malmö. 

Den planerade manifestationen mot islam i Malmö, där arrangörerna planerar att bränna ett exemplar av Koranen, har flyttats av polisen till Stortorget i Malmö, uppger arrangören Dan Park i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Polisen stoppar koranbränning i Rosengård

Gatukonstnären Dan Park och den danska politikern Rasmus Paludan hade ursprungligen begärt tillstånd för att bränna Koranen utanför moskén i Rosengård i samband med fredagsbönen.

– Det nekade de till, av säkerhetsskäl. Det skulle bli för mycket våldsamheter, för mycket provokation, har Dan Park tidigare berättat för Nyheter Idag.

Istället anvisades man en plats på Fridhemstorget.

– Det är ett lugnare område ungefär en kilometer från stadsbiblioteket. Det bor inte så många muslimska invandrare där, det var väl så de tänkte, sade Park till Nyheter Idag.

Läs även: Norsk islamkritiker slogs blodig – kallade Muhammed ”falsk profet”

Men nu anses även Fridhemstorget för osäkert för manifestationen. Enligt Park är anledningen till flytten att arbete pågår på Fridhemstorget, och att det därför ”ligger en massa stenar och bråte som motdemonstranterna kan kasta” på platsen. Manifestation planeras nu att hållas på Stortorget i Malmö fredagen den 28 augusti klockan 13:00.

18 muslimska föreningar i Malmö har protesterat mot den planerade koranbränningen, enligt Skånska Dagbladet. 

”Det planerade brännandet av Koranen är ett uttryck för rent rasistiskt hat och inget annat. Allt för att förnedra och förödmjuka oss muslimer som grupp. Denna hets mot folkgrupp borde ej tillåtas” skriver bland andra Islamic Center och muslimska församlingen.

Läs även: Dansk politiker tänker bränna koran i Rosengård: ”Radikala muslimer kan inte få diktera villkoren i en demokrati”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag