Polisen stoppar koranbränning i Rosengård

Bild: Privat/LittleGun/Public Domain
  • Onsdag 12 aug 2020 2020-08-12
E-post 1092

MALMÖ Ett planerat torgmöte där Koranen skulle brännas utanför moskén i Rosengård har nekats mötestillstånd på platsen av polisen. Mötet har istället hänvisats till Fridhemstorget, ”ett lugnare område” enligt arrangören Dan Park. – Jag sade det till polisen, ni böjer er inför våldet, säger Park till Nyheter Idag.

Fredagen den 28 augusti klockan 12.00 skulle den svenska gatukonstnären Dan Park ha anordnat ett torgmöte framför moskén i Rosengård tillsammans med den danska politikern Rasmus Paludan från partiet Stram Kurs, där de bland annat skulle bränna ett exemplar av Koranen.

Läs även: Dansk politiker tänker bränna koran i Rosengård: ”Radikala muslimer kan inte få diktera villkoren i en demokrati”

Men nu har polisen nekat sällskapet mötestillstånd i Rosengård, något Samhällsnytt var först med att rapportera.

– Vi ansökte om tillstånd utanför moskén i Rosengård, eller någon annanstans i Rosengård. Det nekade de till, av säkerhetsskäl. Det skulle bli för mycket våldsamheter, för mycket provokation, berättar Dan Park för Nyheter Idag och fortsätter:

– Däremot så gav de förslaget Fridhemstorget istället, det är ett lugnare område ungefär en kilometer från stadsbiblioteket. Det bor inte så många muslimska invandrare där, det var väl så de tänkte.

Kommer ni genomföra mötet på den anvisade platsen?

– Det beror väl på väl på Rasmus, men han har i alla fall sagt att han ska komma över, mellan 13 och 17 vill han ha tid. Han har inte sagt nej till platsen vad jag vet.

Vad tror du själv om polisens motivering? Tror du att det hade blivit våldsamt om ni bränt koranen utanför moskén i Rosengård?

– I och med att det skulle vara i samband med fredagsbönen också är det klart de hade reagerat. Det tror jag. De tar det som en direkt provokation, det sade polisen också.

Läs även: Dan Park: ”Det är alltid någon som går fram och spottar mig i ansiktet”

Borde polisen stå upp för en yttrandefrihet och ta ett upplopp i Rosengård?

– Ja, jag tycker det. Det är deras skyldighet. Jag sade det till polisen, ni böjer er inför våldet. Ni är rädda för att det ska bli våldsamheter, men då böjer ni er, de våldsamma får bestämma över yttrandefriheten.

Vad sa polisen?

– Det är så det är, sa han.

När Rasmus Paludan och Stram Kurs demonstrerade i den invandrartäta stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn i april 2019 utbröt ett våldsamt upplopp när Paludans demonstration och polisen attackerades.

Upploppet ska ha utlösts av att Paludan och en av hans partikamrater kastade en koran emellan sig.

– Vi hann leka Koran i cirka två minuter innan det kom två personer som såg ut som somalier och angrep mig. En av dem tog Koranen, sade Paludan till Ekstrabladet.

Läs även: Köpenhamn i lågor efter islamkritisk demonstration

Bli PLUS-medlem och läs resten av artikeln:

– AFA-veteranen Mathias Wåg: inte ovanligt att demonstrationer flyttas.

– ”Det är ofta förhandling där man lämnar ett förslag, de ett annat och så börjar man deala”

– ”Krävs mycket för att förbjuda sammankomsterna på grund av ordningsläget” enligt polisen.

– Politiker försökte stoppa högerradikalt torgmöte – fick nobben av polis.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag