Körde på rådjur och löste det själv – fälls för förseelse mot jaktlagen

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 14 mar 2023 2023-03-14
E-post 0

Han körde på ett rådjur som dog och förflyttade kroppen från vägen. När han några dagar senare insåg att även ett sådant fall ska anmälas till polisen gjorde han just det. Nu fälls SVT-profilen Anders Blomquist för förseelse mot jaktlagen.

– Man följer media med bevakningen kring unga brottslingar där preskriptionstiden går ut för att de inte hinner med och är arbetsbelastade men lägger tid på att ett rådjur blir ihjälkört, säger Blomquist till Expressen.

I slutet av december körde  SVT:s längdåkningsexpert Anders Blomquist hem från arbete i Stockholm när en flock rådjur sprang över vägen. Blomquist råkade köra på det sista rådjuret i flocken, som dog på platsen. Han stannade bilen, satte på varningsblinkers och drog bort rådjuret från vägen, berättar han för Expressen.

– Där jag bor är polisen 20 mil bort. Man är van vid att lösa saker själv. Rådjuret dog, så jag tog reda på det och tog undan det från vägen, lade det vid sidan om och körde vidare. Det var färdigt helt enkelt, säger Blomquist.

När Blomquist senare fick klart för sig att anmälningsplikt vid viltolyckor även gäller när man tagit hand om allt vid olycksplatsen anmälde han händelsen till polisen fem dagar efter olyckan.

Som tack för det upprättade polisen en anmälan om förseelse mot jaktlagen med uppsåt. Blomquist erkände brottet och godtog ett strafföreläggande med dagsböter. Men han är kritisk till polisens hantering av situationen.

Läs även: Våldsam natt i Malmö: Bombdåd, skottlossning och mordförsök

– Man följer media med bevakningen kring unga brottslingar där preskriptionstiden går ut för att de inte hinner med och är arbetsbelastade men lägger tid på att ett rådjur blir ihjälkört, säger Blomquist till Expressen.

Blomquist menar att händelsen inte kan betraktas som någon smitning.

– Jag ringer själv och berättar vad som hänt. En sådan här lagstiftning antar jag finns till för när man kör på ett djur som är skadat att det är viktigt att det kommer ut jägare så djuret inte lider. Men det här djuret var dött, säger han och fortsätter:

– Det går inte att förhindra det som hände, inget efterarbete som inte blir gjort. Jag tog hand om allt. Jag förstår verkligen inte hur de kan lägga tid och resurser på det här.

Läs även: Körde ihjäl äldre man och släpptes fri – misstänks nu för mordförsök på poliser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag