Köttstölder ökar i omfattning: ”Rena beställningsjobb”

Nina Jelver. Bild: SVT
  • Torsdag 29 dec 2022 2022-12-29
E-post 101

Stölder av kött har blivit ett allt vanligare problem för svenska livsmedelsbutiker. I första hand rör det sig om organiserade stölder, uppger handeln.
– Det tycks vara rena beställningsjobb, säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk handel, till SVT.

– Det är tydligt när de går in i butiken att man ser att de har i uppdrag att stjäla så mycket kött de kan. Sedan går de snabbt från platsen, säger Jelver.

Stölderna har lett till att vissa butiker nu gömmer undan köttet bakom disken. En av dessa är Ica på Liljeholmen i södra Stockholm.

– Dels kostar det oss väldigt mycket pengar att bli av med kött. Då pratar vi tusentals kronor varje vecka. Men sedan är det också ett stort problem att vi inte kan välja det sortiment vi vill ha, säger butiksägaren Thomas Frick till SVT.

För att få stopp på stölderna kräver nu handeln hårdare tag mot andrahandsmarknaden där köttet säljs vidare. Enligt Jelver hade större insatser mot köparna av stöldgodset lett till att brottsligheten hade försvunnit.

Läs även: Butik gömmer undan kaffet efter omfattande stölder

Läs även: Ica-handlare har slutat polisanmäla stölder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag