Kränkt elev kräver skadestånd – kommunen vill inte betala

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Torsdag 21 feb 2019 2019-02-21
E-post 2737

MALMÖ Eleven satt och bankade på ett bord och vägrade sluta när han blev tillsagd. Elevassistenten drog då ut honom från klassrummet. Nu kräver Barn- och elevombudet, BEO, att Malmö stad betalar eleven 25 000 kronor i skadestånd för ”kränkningen” – men kommunen vill inte betala.

Det var elevens föräldrar som anmälde händelsen till Skolinspektionen då de tyckte att sonen hade blivit kränkt, rapporterar Sydsvenskan. Nu har BEO, som är en del av Skolinspektionen, beslutat att eleven ska få 25 000 kronor i skadestånd från Malmö stad.

Enligt BEO var ingripandet mer än vad som krävdes och dessutom skedde det inför elevens klasskamrater – något som gör kränkningen ännu värre. ”Det torde ha varit förnedrande att bli behandlad på det sättet inför sina kamrater”, står det i beslutet enligt Sydsvenskan.

Totalt ska elevassistenten ha kränkt eleven vid fyra tillfällen. Om eleven får något skadestånd är dock oklart i nuläget. BEO:s jurist Sofia Thrane skriver i ett mejl till Nyheter Idag att Malmö stad motsätter sig BEO:s krav. BEO kan därmed komma att ta saken till domstol, men detta är ännu inte beslutat.

Expressen rapporterar att antalet anmälningar om elever som kränkts av lärare närapå fördubblats på fem år – något som får utbildningsminister Anna Ekström att reagera.

– Jag är lite orolig över om vi får en utveckling där lärare blir så rädda för anmälningar att de inte kan göra sitt jobb på ett bra sätt, säger hon till Expressen.

Läs även: Flicka hotades med våldtäkt för att hon inte var ”tillräckligt muslimsk” – får skadestånd

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag