Krav på handskakning för danskt medborgarskap

Inger Støjberg. Foto: Arno Mikkor, Aron Urb
  • Fredag 21 dec 2018 2018-12-21
E-post 1878

DANMARK Det danska folketinget har beslutat att den som vill bli medborgare måste kunna hälsa genom att skaka hand. Det rapporterar bland annat Kvällsposten.

En majoritet i folketinget röstade för regeringsförslaget som innebär att den som vill bli dansk medborgare måste delta i en medborgarceremoni i sin hemkommun som avslutas med att man skakar hand med borgmästaren. Under samma ceremoni ska man också skriva under ett kontrakt om att man lovar följa den danska grundlagen.

Läs mer: Domen: Muslimsk kvinna som vägrade skaka hand med män blev inte diskriminerad

Flera borgmästare i landet har protesterat mot handskakningstvånget. Men utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg, från det liberala partiet Venstre, tror att lagen kommer att göra skillnad.

– Man skriver under på att man tar till sig det fundament av friheter som generationer före oss har lagt, säger hon till Ekstra Bladet.

– Det vill säga att man är medborgare i ett land där det råder yttrandefrihet, religionsfrihet, jämställdhet mellan könen, och efter det tar man självklart i hand på det med representanten för ceremonin.

Lagen träder i kraft från och med nästa år.

Läs även: Danmark återkallar uppehållstillståndet för tusen somalier

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag