Krig i Europa – då får S toppsiffror i SvD/Sifo

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 20 mar 2022 2022-03-20
E-post

SVERIGE Efter Rysslands invasion av Ukraina kammar Socialdemokraterna hem toppsiffror i SvD/Sifo. I senaste mätningen får man ett stöd på 32,8 procent, vilket är det bästa resultatet för partiet i mätningen på åtta år.

Stödet innebär en ökning på 3,2 procentenheter från den senaste mätningen i februari då S landade på 29,6 procent. Man blir dessutom – för ovanlighetens skull – det största partiet bland män.

Enligt Toivo Sjörén beror det ökade stödet på rådande säkerhetsläge i Europa.

– Socialdemokraterna vinner väljare från alla partier förutom Kristdemokraterna. De stora partierna med regeringsvana gynnas av säkerhetsläget, väljarna tyr sig till dem, säger han till SvD.

Sjörén tillägger att det även är uppmärksamheten i media som gynnar S.

– Det är de som gör saker, det är Magdalena Andersson som åker till London eller Peter Hultqvist som åker till Nato-möte. Mätningen visat att partiet framför allt vinner kvinnliga väljare, men det strömmar även in män. Sverigedemokraterna har länge varit det största partiet bland manliga väljare, men nu syns ett trendbrott när Socialdemokraterna är störst i gruppen, säger han till tidningen.

Läs även: KD ökar i Sentio – C tappar

Utöver S ökar också M marginellt från 20,9 till 21,4 procent av stödet. Minskar gör däremot både V och SD med 1,5 respektive 0,7 procentenheter.

För MP innebär mätningen fortsatta kalkonsiffror med enbart 2,7 procent av stödet. Det är det sämsta resultatet för partiet i mätningen sedan 1992. Även L går det fortsatt tungt för med ett stöd på ynka 2,4 procent.

Om resultatet står sig till valet, och MP och L åker ur riksdagen, skulle det innebära en fördel för det rödgröna blocket på 48,4 procent av stödet mot den blågula sidans 44,9.

Läs även: Blågul majoritet trots ökning för S när MP hamnar utanför riksdagen i SvD/Sifo

SvD/Sifos mätning i mars

Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 32,8 (29,6)

Moderaterna 21,4 (20,9)

Sverigedemokraterna 18,6 (19,3)

Vänsterpartiet 8,6 (10,1)

Centerpartiet 7,0 (6,9)

Kristdemokraterna 4,9 (5,3)

Miljöpartiet 2,7 (3,6)

Liberalerna 2,4 (2,7)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag