Blågul majoritet trots ökning för S när MP hamnar utanför riksdagen i SvD/Sifo

Bild: Pressbild Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Söndag 21 nov 2021 2021-11-21
E-post

Socialdemokraterna ökar och passerar sitt valresultat från 2018 i den senaste mätningen från SvD/Sifo. Men Miljöpartiet hamnar utanför riksdagen i mätningen, där det blågula blocket får en knapp majoritet på 175 mandat.

Socialdemokraterna ökar med 2,3 procentenheter i november månads mätning från SvD/Sifo och får 28,9 procent, vilket är högre än partiets valresultat 2018. Mätningen gjorde mellan 8 – 18 november, alltså efter att Magdalena Andersson valts till ny ledare för S.

Lyssna även på: Podden: En ny Göran Persson i antågande?

– Som nyvald syns hon och S mer än vanligt i media, dessutom knyter många sina förhoppningar till en nyvald ledare. Det intressanta blir att se hur siffrorna för Socialdemokraterna ser ut om några månader, säger Li Bennich-Björkman, statsvetarprofessor vid Uppsala universitet, till SvD.

– Det vi ser nu kan vara ett uttryck för ökat medialt fokus. Det är inte ovanligt att stödet ökar för en ny ledare, fortsätter Bennich-Björkman.

Samtidigt tappar Vänsterpartiet 1,2 procentenheter i mätningen, och enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén har ungefär hälften av ökningen för S kommit från V.

– Det handlar både om de som kommer från Vänsterpartiet men också väljare som kommer över blockgränsen, ungefär lika mycket. Framför allt handlar det om kvinnor under 50 år, säger Sjörén till SvD.

Med 9,3 procent hamnar Vänsterpartiet fortfarande högre än sitt valresultat, då man minskar från de höjder partiet uppnådde när Nooshi Dadgostar gick samman med oppositionen och fällde regeringen i somras.

– Att ställa krav var väldigt framgångsrikt för Nooshi Dadgostar i juni, det har inte varit lika framgångsrikt inför de här förhandlingarna som man nu har med Magdalena Andersson, säger Toivo Sjörén till SvD.

Men mätningen är inte bara goda nyheter för Magdalena Andersson. Regeringspartnern Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med 3,6 procent.

Det innebär att om mätningen blivit valresultat hade Ulf Kristerssons regeringsunderlag med M, SD och KD skrapat ihop en knapp majoritet på 175 mandat enligt SvD/Sifo.

Läs även: SD tappar stort i Aftonbladet/Demoskop – fortsatt blågul majoritet

SvD/Sifos mätning i november

Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 28,9 (26,6)

Moderaterna 21,0 (21,9)

Sverigedemokraterna 20,3 (19,9)

Vänsterpartiet 9,3 (10,5)

Centerpartiet 8,1 (8,0)

Kristdemokraterna 4,6 (5,0)

Miljöpartiet 3,6 (3,7)

Liberalerna 2,3 (2,8)

Övriga partier 1,8 (1,5)

Läs även: Kris för MP – utanför riksdagen i GP/Sifo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag