Kriminalvårdare får löneavdrag – pekade finger mot fånge

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 31 okt 2023 2023-10-31
E-post

En kriminalvårdare som pekat finger mot en intagen i samband med ett bråk straffas med löneavdrag, rapporterar Dagens Juridik.

Det var på häktet i Umeå i början av maj i år som en intagen krävde mer bröd när han fick mat. När han fick veta att han inte skulle få mer bröd uttalade han skällsord och hot mot personalen. I samband med bråket pekade kriminalvårdaren med fingret mot fången, vilket bevittnades av kollegor.

Nästa dag bemannade kriminalvårdaren centralvakten och blev kontaktad av samma fånge, som skrek att han skulle döda personal. Kriminalvårdaren gick ned till fångens cell för att tala med honom, och överöstes då med skällsord.

Bland annat sade fången att ”sådana som dig borde ligga på frukostmackan”, vilket kriminalvårdaren besvarade med att säga ”kom och visa mig att du äter sådana som mig på frukostmackan”.

Kriminalvårdaren har uppgett i personalsamtal att det ”rann över” för honom när han pekade finger mot fången. Han har även medgett att han ”utmanade” fången när denne hotade personalen.

Myndighetens personalansvarsnämnd konstaterar att kriminalvårdaren vid två tillfällen åsidosatt skyldigheten att i sin yrkesutövning bemöta klienter hänsynsfullt och med självbehärskning, och straffas därför med fem dagars löneavdrag.

Läs även: JO sågar Kumla efter renovering av duschrum: ”Närmast omänsklig” behandling av intagna

Läs även: Misstänktes för knarksmuggling – fick skadestånd för äcklig toalett

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag