Rymde från fängelse – kräver ersättning från JK

Bild: Polisen
  • Onsdag 29 mar 2023 2023-03-29
E-post 0

Trots att han är på rymmen från fängelse efter en beväpnad fritagning begär gängmedlemmen Milad Safi skadestånd från JK för att han satt häktad i sju månader som misstänkt för andra brott än det han senare dömdes för.

I februari fritogs gängmedlemmen Milad Safi, 20, som avtjänade ett 10-årigt fängelsestraff för mordförsök, av två beväpnade män under ett sjukvårdsbesök.

Safi är knuten till det kriminella mc-gänget Satudarah, som har avdelningar i grundarlandet Nederländerna, Belgien, Spanien, Danmark, Tyskland, Norge, Malaysia och Indonesien, och polisen misstänker att han kan ha lämnat landet.

Men trots att han är på flykt undan den svenska rättvisan söker Safi skadestånd från Justitiekanslern, skriver Dagens Nyheter. Detta för att han satt häktad i sju månader som misstänkt för rån, olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning år 2021.

JK har ännu inte fattat beslut om Safis begäran, men om han beviljas ersättning enligt standardbeloppet blir ersättningen runt 160 000 kronor.

Regeringen har tidigare meddelat att man kommer att utreda utbetalningarna av skadestånd till kriminella.

– På ett allmänt plan är det rimligt att den som sitter frihetsberövad och sedan släpps också får en ersättning från staten, det är i grund och botten en rimlig princip. Men det är naturligtvis också så att den ersättningen ska vara rimlig och rättvis. Det finns flera exempel under senare år där utfallet har blivit omdebatterat på ganska goda grunder, sade justitieminister Gunnar Strömmer till Dagens Nyheter.

Läs även: Regeringen vill stoppa skadestånd till kriminella – tillsätter utredning

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag