Kriminolog: Dagens brottslighet ”mer vilda västern”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 3 aug 2020 2020-08-03
E-post

BOTKYRKA En tolvårig flicka har skjutits ihjäl i en attack där hon sannolikt inte var den tänkta måltavlan. Kriminologen Mikael Rying menar att gängkriminaliteten har ändrat karaktär och blivit ”mer vilda västern” – något som kan leda till att fler oskyldiga råkar illa ut.

Tidigt på söndagsmorgonen sköts en tolvårig flicka vid en bensinmack i Botkyrka söder om Stockholm. Flickan fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Enligt preliminära uppgifter var hon inte målet för attacken, som har beskrivits som en drive by-skjutning. Ärendet rubriceras som mord.

Läs mer: Tonårsflicka mördad i drive by-skjutning

Kriminologen Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning säger till TT att det i genomsnitt dör en person per år ”av misstag” i brott där de inte var måltavlorna. Han kan dock inte se att det har blivit vanligare.

Rying berättar att den grova organiserade brottsligheten har skiftat karaktär genom åren. I 90-talets början skedde i snitt fyra mord med skjutvapen per år i kriminella miljöer. I dag är siffran uppe i 40.

– I början på 90-talet var det mycket knarkuppgörelser där någon sköts i ett garage eller en lägenhet. Sedan kom mc-gängen under andra halvan av 90-talet med regler för både inträde och utträde. Det var ordning och reda inom dessa grupperingar. Sedan andra halvan av 00-talet började det bli mer vilda västern, säger Rying.

Dagens gängkriminella har färre regler och är snabbare att lösa sina problem med vapen, berättar han.

– Man pratar om grov organiserad brottslighet men jag skulle säga att det här är den mest oorganiserade brottsligheten vi har. Ju mer oorganiserat det blir desto mer ökar risken för att skjutningarna ökar och för att andra råkar illa ut.

Läs mer: Knivbeväpnade män i vild attack på Malmörestaurang – tre till sjukhus

Läs mer: Man med dubbla identiteter anställde sig själv och fick hundratusentals kronor i lönebidrag

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag