Kriminolog intervjuades – SVT glömde berätta att hon är socialdemokrat

Foto: SVT/Faksimil Val.se
  • Måndag 4 nov 2019 2019-11-04
E-post 1399

STOCKHOLM I SVT Agenda medverkar kriminologen Camila Salazar Atías i ett inslag om ”Knarket flödar i Sverige, och göder gängbrottsligheten – vad gör regeringen”. Salazar Atías vill ha ”andra perspektiv” i stället för hårdare straff. Att Salazar Atías kandiderade för regeringspartiet Socialdemokraterna i senaste riksdagsvalet nämns inte, något som Facebooksidan I allmänhetens tjänst var först med att rapportera.

I ett inslag om knark och gängbrottslighet intervjuas Camila Salazar Atías i SVT Agenda. Hon presenteras som kriminolog som forskat på gängbrottslighet och områdeschef på Fryshuset i Stockholm.

Hennes förklaringsmodell för gängbrottsligheten är bland annat ”ett sätt att komma ur fattigdomen”.

Camila Salazar Atías skruvar på sig när hon får frågan om skärpta straff är rätt väg att gå.

– Jag skulle önska att vi skulle jobba från ett helt annat perspektiv. I stället för att vi hade kriminalpolitiken som skulle svara på gängproblemen, skulle jag önska att det var helt andra departement som skulle svara på det, säger Salazar Atías som skyller på skolan.

– Det är en misslyckad skola som gör att många överhuvudtaget tittar åt det (det kriminella) hållet, är hennes förklaring.

Salazar Atías kandiderade för Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Något som SVT inte berättar för tittarna.

Salazar Atías har tidigare figurerat i inslag i SVT, något som Twitterkontot Nätsäkerhetsexpert uppmärksammade på söndagen. Salazar Atías argumenterar mot att föra statistik över var kriminella kommer ifrån. Hennes förklaringsmodell är att ”det handlar inte alls om etnicitet”. Trots det vill hon inte ha statistik.

– Man är ute efter att svartmåla, att peka på att vissa grupper begår mer brott, säger socialdemokraten Salazar Atías i inslaget.

 

Forskaren Amir Sariaslan konstaterar på Twitter att titeln kriminolog inte är en skyddad titel och att Salazar Atías inte har en avslutad forskarutbildning.

Vidare påpekar Sariaslan att Salazar Atías i ett tidigare sammanhang inte återgett hans forskning på ett korrekt sätt. Hans forskning visar inte på att var folk bor orsakar kriminalitet/missbruk. Ändå hade Salazar Atías hänvisat till honom i en text där hon senare i texten påstår att trygg uppväxt gör att man inte hamnar utanför samhället. Ett budskap som Salazar Atías åter upprepade i SVT Agenda på söndagen (utan Sariaslan som källa).

 

Det är inte första gången SVT glömmer att titulera en vänsterdebattör korrekt. Tidigare har SSU-profilen Marwa Karim dykt upp både en och två gånger i ”rutan” utan att tituleras som SSU:are. Bland annat i SVT Opinion där hon kallades för ”föreläsare och bloggare”, något som uppmärksammats av bland annat Facebooksidan Politikfakta. Hon har även dykt upp som vanlig ”kvinna på gatan” i ett nyhetsinslag.

Vänsterdebattören Andreas Magnusson, krönikör på Magasinet Paragraf, har tidigare i Opinion live titulerats gymnasielärare i ett inslag där han gick till attack på förre partiledaren för Liberalerna, Jan Björklund.

Marwa Karim

Skärmdump Facebook/Politikfakta

SVT har även varit i blåsväder när Opinion live sände från Staffanstorp och diskuterade hur kommunen ordnat boende. Programledaren Belinda Olsson intervjuade en invandrare i publiken som fått bott på vandrarhem och var missnöjd. Det var bara ett problem. Invandraren hade placerats på vandrarhemmet av Malmö kommun – något som Opinion live-redaktionen visste om.

Andreas Magnussons medverkan i Opinion live uppmärksammades även av Facebooksidan ”I allmänhetens tjänst – granskning av public service”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag