Kriminolog: Strängare straff kan ha en avskräckande effekt

Personal delar ut mat på ett häkte. Foto: Pressbild Kriminalvården
  • Tisdag 12 okt 2021 2021-10-12
E-post 672

SVERIGE Skärpta straff kan få en del kriminella att tveka inför att begå brott. Det säger kriminologen Henrik Andershed till P4 Örebro apropå nya förslag från högeroppositionen.

Nyligen presenterade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gemensamt 20 förslag för att stoppa gängbrottsligheten. På DN Debatt skriver partierna att man bland annat vill skärpa straffen kraftigt för gängkriminella.

”En möjlighet är att införa den särskilda straffskärpningsgrund som finns i Danmark med dubbla straff för brott som har samband med uppgörelser i kriminella grupperingar”, skriver partierna.

P4 Örebro har pratat med Henrik Andershed, professor i kriminologi vid Örebro universitet, som tror att skärpta straff kan ha en positiv effekt.

– Vi hör ju att en del väldigt kriminellt aktiva personer faktiskt säger att: ”Den här typen av brottslighet som vi håller på med, det kan vi göra därför att det inte är så stränga straff, och jag väljer att utföra den här brottsligheten därför att jag gör den kalkylen.”

– I den typen av brottsligt tänkande är det klart att strängare straff säkert kan ha viss effekt, säger Henrik Andershed.

Han påpekar att unga personer ofta används som springpojkar och -flickor för att de kommer undan med lindriga straff. Att höja straffen för unga kan därför ha en positiv effekt, menar kriminologen.

Läs även: Stenevi (MP) vill se hårdare tag mot gängen – men nobbar förslag om visitationszoner

Läs även: Konservativ majoritet i Sentio – MP utanför riksdagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag