Stenevi (MP) vill se hårdare tag mot gängen – men nobbar förslag om visitationszoner

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Söndag 10 okt 2021 2021-10-10
E-post

SVERIGE Hårdare tag mot gängen. Det tycker Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att Sverige bör satsa på. Hon motsätter sig dock M-förslaget om visitationszoner som även SD deklarerat att man stödjer.
– Med visitationszoner misstänkliggör man alla i ett område, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

I två nyligen gjorda opinionsundersökningar från Sentio och Demoskop hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren på 4 procent av rösterna. Enligt Demoskops undersökning landar man på ynka 3 procent.

Läs även: Konservativ majoritet i Sentio – MP utanför riksdagen

För att bättra på siffrorna anser det ena språkröret Märta Stenevi att hennes parti måste bredda sitt fokus och inte bara se till klimatfrågan. Bland annat vill hon se ett ökat engagemang i frågor om brott och straff.

– Jag kan tycka att vi inte tar tillräckligt stor plats i frågan om gängkriminaliteten och det oerhört grova våldet som pågår på våra gator och som skrämmer mig och många andra människor i Sverige. I vår vision om ett hållbart, tryggt och rättvist samhälle finns det absolut ingen plats för organiserad brottslighet och gäng, säger hon till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– De som är grovt kriminella och mördar, säljer droger och andra människor måste bort från gatorna. Jag överväger gärna straffskärpningar som leder till det och stärker gärna polisen så att de får verktyg de behöver för att komma ikapp de kriminella och förhindra att beställningsmord och drogleveranser utförs.

Läs även: Så tänker MP knäcka gängen: Slå mot felaktiga bygglov

Tidigare har Moderaterna föreslagit att införa visitationszoner efter dansk modell. Förslaget innebär att polisen ska ha rätt att visitera människor – även om de inte är misstänkta  för brott – i områden med hög gängkriminalitet. Det är ett förslag som även Sverigedemokraterna har ställt sig bakom.

Men för Stenevi är ett sådan åtgärd inte aktuell.

– Jag är emot svepande förslag som slår brett mot alla i ett område. Med visitationszoner misstänkliggör man alla i ett område. Då spelar det ju ingen roll att man är en unge som sköter sig i skolan, har alla ambitioner att klara sig och göra rätt för sig i samhället. Det slår inte mot gängen, det slår mot tilliten till samhället.

I intervjun beklagar Stenevi också sitt klanuttalande i riksdagen som väckte stor uppståndelse tidigare i höstas. Samtidigt vill hon göra klart att hon inte menade att ifrågasätta klanfenomenet genom att säga att hon själv tillhörde en klan.

– Det var ett mycket olämpligt uttryck och det beklagar jag, säger hon till tidningen.

Läs även: Experten rasar mot Stenevis klanuttalande: ”Otroligt pinsamt!”

Läs även: Stenevi (MP) om invandringen: ”Vi kan ta emot betydligt fler”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag